Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
03. 05.
kurzy
01:00info
NSH
VAN
NHL live
04:00info
VGK
DAL
NHL live
04. 05.
kurzy
02:00info
BOS
TOR
«

Magazín

Deň, v ktorý sa definitívne rozpadlo trio Šťastných v Quebecu

Keď sa v roku 1981 pripojil k svojim bratom v tíme Quebec Nordiques Marián Šťastný, vznikol v NHL vzácny a úderný útok tvorený trojicou bratov. A hoci sa slovenským legendám spolu darilo, k definitívnemu rozpadu tria došlo už o štyri sezóny neskôr.

Presne pred 38 rokmi sa stal realitou odchod Mariána z Quebecu. V dvanásty augustový deň sa splnila jeho požiadavka o prestup a dohodol sa na spolupráci s tímom Toronto Maple Leafs. Zaň následne odohral 70 zápasov so ziskom 23 gólov a 53 bodov predtým, ako zavesil korčule na klinec.

Najstarší z bratov Šťastných zažil pred odchodom z Quebecu náročnú sezónu, ktorú mu ovplyvnilo zranenie. V 50 zápasoch v nej vyprodukoval len 21 bodov za sedem gólov a 14 asistencií. Necítil v nej už viac dôveru vedenia, ktoré nakoniec súhlasilo s prestupom pod podmienkou, že neskončí v Montreale.

Ako prví v drese Nordiques debutovali z bratov Šťastných Peter, ktorý zanechal za sebou najväčšiu stopu v kanadsko-americkej lige, a Anton, ktorý sa k nemu pripojil pri dramatickom a ilegálnom úteku z Československa pred sezónou 1980/81, o ktorom sa Marián dozvedel len pár hodín pred jeho zrealizovaním.

Článok pokračuje pod reklamou

Peter už v prvej sezóne očaril zámorie so 109 bodmi, ktoré nazbieral v 77 dueloch za 39 gólov a 70 asistencií. Vytvoril nováčikovské rekordy s počtom asistencií (70) i bodov a vyslúžil si za to Calderovu trofej. Anton odohral 80 zápasov, v ktorých strelil 39 gólov a nazbieral 85 bodov. V bodovaní tímu skončil tretí. Nordiques postúpili do play-off.

V ďalšej sezóne už bolo trio kompletné a podobne, ako v najvyššej československej lige v drese bratislavského Slovana, bolo dominantné aj v Quebecu. Obávaný útok bratov Šťastných počas sezón 1981/82 až 1984/85 vyprodukoval fantastických 390 gólov a 1029 bodov. V priemere sa postaral o 1,22 gólu a 3,22 bodu na zápas. Tím sa zakaždým dostal do bojov o Stanleyho pohár.

Bratia Šťastní boli v tom čase treťou bratskou trojicou, ktorá si zahrala za jeden tím NHL. V Chicago to boli v 40. rokoch Max, Doug a Reg Bentleyovci, v St. Louis v 70. rokoch Barclay, Bob a Bill Plagerovci. V sezóne 2012/13 túto skupinu rozšírili Eric, Jordan a Jared Staalovci v Caroline.

„V mojej kancelárii mám prekrásnu veľkú fotografiu nás troch. Hrať celé tie roky so svojimi bratmi na najvyššej úrovni na majstrovstvách sveta, olympiádach, v NHL i v play-off, to bolo naozaj niečo výnimočné,“ povedal Šťastný s odstupom rokov pre ligový web.

Po odchode Mariána, ktorý odohral v NHL dokopy 322 duelov s bilanciou 121+173, vydržal Anton v Quebecu do sezóny 1988/89, po ktorej sa vrátil do Európy. V NHL neobliekal iný dres ako Nordiques a v 650 zápasoch nazbieral 636 bodov (252+384).

Peter Šťastný síce vo svojej kariére pokračoval ešte do ročníka 1994/95, no z Quebecu bol v sezóne 1989/90 vymenený do New Jersey a neskôr si zahral ešte za St. Louis. Jeho 450 gólov a 1239 bodov získaných v 977 dueloch mu vyslúžilo miesto v Hokejovej sieni slávy.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Poznáme finalistov Jack Adams Award. Sú len zo Západnej konferencieV OHL vyhlásili hráča sezóny. V zámorí bol ocenený aj Filip Mešár Hellebuyck: Asi mi neuveríte, ale takto som to skutočne cítil. Je to srdcervúce Mohli za vyhodenie trénera nahnevaní hráči? Generálny manažér Seattlu reaguje Mohol by Leon Draisaitl skončiť budúci rok v Bostone? NHL ukázala, ako Slafkovský porušil pravidlá. Rozhodcov vyzvala, aby to nabudúce trestali + video Ďalšie posily Slovenska: Zahrali si v tejto sezóne v NHL, teraz si zahrajú aj na MSSlovenský reprezentant hral zápas o prežitie. Mal prsty v dôležitom góle + videoKtoré tri tímy boli v prvom kole play-off NHL najpôsobivejšie? Urban hviezdou zápasu, prvý Slovák postúpil do finále. K postupu aj prispel! Druhé kolo play-off začne už v nedeľu. Boston alebo Toronto budú mať pauzu len deňJe to potvrdené: Hurricanes obnovili spoluprácu so Chicagom Nazbieral 116 bodov: Útok so mnou a Slafkovským by mohol byť veľmi nebezpečný! Déjà vu? Zrazu je tu veľká dráma. Tréner vyzval Pastrňáka k zlepšeniuV AHL začala ďalšia séria. Farma Tampy vyrovnala stav tej svojej Je rozhodnuté: Bude Toronto opäť bojovať o prežitie bez najväčšej hviezdy?Na Mastertonovu trofej sú nominovaní brankári a spoluhráč SlovákaNemec má v tomto roku šancu vytvoriť nový rekord MS. Skončí Slafkovský hneď za ním? Dvorskému sa môže otvoriť šanca v NHL: Tlak necítim, vzormi sú mi Slafkovský a Nemec Stamkos chce ďalší Stanley Cup s Tampou. Majú o spoluprácu záujem obe strany? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies