Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
02. 05.
kurzy
02:00info
TOR
BOS
NHL live
03. 05.
kurzy
01:00info
NSH
VAN
04:00info
VGK
DAL
«

Slováci v NHL

Pospíšil je neospevovaným hrdinom. Toto by ste si spojili skôr s McDavidom, nie s ním

Jozef Struhár  
26.02.2024

Len po 42 zápasoch v NHL patrí slovenský útočník Martin Pospíšil k jedným z najdôležitejších hráčov tímu Calgary Flames. Pozornosť tomu v nedeľu venoval Gary Pearson.

„Nezbiera veľa bodov a nehráva veľa minút. To, čo mu chýba v produktivite a hracom čase však Pospíšil vynahrádza tvrdosťou, odhodlaním a žiadanou schopnosťou dostávať sa súperom pod kožu,“ poznamenal zámorský autor.

Pospíšil exceluje v tom, čo je v hokeji základnou a integrálnou štatistikou – bilancia výhier a prehier. Flames majú bilanciu 25-13-4 s ním v zostave, čo predstavuje 64,4% úspešnosť zbierania bodov. Tá je ôsma najlepšia v NHL. Bez neho majú bilanciu 3-12-1, teda získali len 20 % dostupných bodov.

„Z rôznych dôvodov sa Flames dopúšťajú menšieho počtu chýb, keď Slovák hrá. Je to typ výraznej dichotómie, ktorú by ste si skôr spojili s prítomnosťou superhviezdy, ako je Connor McDavid, nie s tak neskúseným a pomerne neznámym hráčom,“ skonštatoval Pearson.

Článok pokračuje pod reklamou

Pospíšil hráva necelých 12 minút na zápas a v 42 dueloch vyprodukoval 15 bodov (6+9). Na konte nemá víťazné góly ani viacbodové zápasy. Aj napriek tomu je však jeho prítomnosť najdôležitejším prvkom konzistentných úspechov tímu. Aj preto s ním už Flames podpísali novú dvojročnú zmluvu.

„Zlepšuje pritom aj hru Kadriho, čo je ďalšie plus,“ uviedol Pearson. „Niekdajší víťaz Stanleyho pohár hrá inšpirujúcejší hokej s Pospíšilom a Connorom Zarym vo formácii.“

Zvolenský rodák už predviedol 146 bodyčekov, vrátane šiestich v sobotnom derby proti Edmontonu. V tíme je lídrom a medzi nováčikmi NHL mu patrí druhé miesto. Odohral pritom o 16 zápasov menej ako nováčikovský líder Will Cuyle z NY Rangers. Priemerovo je na tom lepšie.

Pospíšil vedie všetkých nováčikov s 53 trestnými minútami, ktorými sa preslávil už počas svojich juniorských čias, kedy bol známy svojou hrou na hrane, tvrdosťou a bitkami. V tomto smere sa však musel upokojiť, pretože za štyri roky utrpel päť otrasov mozgu.

„Už sa viac nebije, pokiaľ sa nevyčerpajú všetky ostatné možnosti. Vzhľadom na to, čo je v hre, mu to nikto nemôže vyčítať. Jeho hra na hrane má nejaké nevýhody, ako je narastajúci počet nedisciplinovaných vylúčení. To je však toho súčasť. Hlavný tréner Ryan Huska bude nakoniec chcieť, aby Pospíšil obmedzil počet vylúčení, ktorým sa dá vyhnúť, ale nie, ak by to znamenalo, že to ovplyvní jeho fyzickú hru. Svoj štýl hry dopĺňa zvýšenou schopnosťou kontrolovať hru. Má Corsi 52,7 %, čo je tretie najlepšie číslo v tíme po Blakeovi Colemanovi (52,7%) a Mikaelovi Backlundovi (54,1%),“ skonštatoval zámorský autor.

„Hoci Flames, ktorí Pospíšila draftovali zo 105. miesta v štvrtom kole draftu 2018, vedeli, čo Slovák môže ponúknuť, nikdy v ich najdivokejších snoch neočakávali takýto okamžitú a nepopierateľnú návratnosť. Hoci by ste museli byť šialení, ak by ste naznačovali, že má väčší vplyv aj ako brankár Jacob Markstrom, žiaden iný hráč nemôže povedať, že má väčší vplyv na výhry a prehry ako Pospíšil. Flames sú s ním v zostave nepopierateľné lepší a 42 zápasov je príliš veľa na to, aby to bolo považované za náhodu.“



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec má v tomto roku šancu vytvoriť nový rekord MS. Skončí Slafkovský hneď za ním? Dvorskému sa môže otvoriť šanca v NHL: Tlak necítim, vzormi sú mi Slafkovský a Nemec Stamkos chce ďalší Stanley Cup s Tampou. Majú o spoluprácu záujem obe strany? Ikonický analytik má pre Ovečkina radu: Schudni! Adam Sýkora sa tešil z úspešného vstupu do série Jeden Slovák v CHL čelí vyradeniu. Tím druhého postupový mečbal nevyužil + videoBrind’Amour si nie je istý svojou budúcnosťou s HurricanesRuský mladík si pri príchode do Toronta mení meno. Mení sa status Matthewsa? Skvelé novinky: Šatan potvrdil ďalšiu posilu Slovenska na majstrovstvách sveta Odchod z NHL a príchod do Ruska? Ružička urobil významnú zmenuTréner Tampy obliekal brankárov do sukní. Teraz sa ospravedlnil Švédi sa tešia na veľkú hviezdu. A čo Slováci? Rozhodlo sa o Erikovi Černákovi! Hurricanes nemali vlastnú „farmu“. Teraz sa blížia k viacročnej spolupráci s niekdajším partnerom Blues si upísali ďalších dvoch švédskych mladíkov. Do jedného vkladajú veľké nádeje! Anaheim a Carolina si upísali brankárov z Ruska McDavid a spol. oslavujú! Obhajca má zrazu nôž na krku Zlé správy pre obranu Slovenska? Černák dohrával play-off zranený!Finalistami Norrisovej trofeje sú dvaja jej víťazi i mladík, ktorý môže prepísať dejinyDôvod na obavy: Je na tom hviezdny Matthews horšie, ako tím hovorí? NHL naživo: Dallas vo vedení? Koniec pre kráľov?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies