Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01. 05.
kurzy
01:30info
DAL
VGK
04:00info
EDM
LAK
02. 05.
kurzy
02:00info
TOR
BOS
«

Magazín

Legendy NHL: Denis Savard

Sedemnásť rokov strávil v NHL ako hráč. Viac ako dve ďalšie sezóny strávil v NHL ako tréner. Denis Savard patrí medzi osem hráčov, ktorí majú v Chicagu vyradené svoje číslo. Jeho profesionálna kariéra začala v roku 1980.

Savard sa narodil 4. februára 1961 v quebeckom Rosemère, ktoré je súčasťou Montrealu. Ako päťročný sa s rodinou presťahoval do Pointe Gatineau, kde sa naplno prejavila jeho vášeň k ľadovému hokeju.

Svoje prvé kroky na korčuliach urobil na domácom klzisku, ktoré vyrobil jeho otec za domom. Spolu so susedmi a kamarátmi hrávali hokej cez deň i v noci. Mladý Denis zistil, že čím viac korčuľuje, tým mu to ide lepšie. Vtedy začal chápať podstatu tvrdej roboty a vtedy aj začala jeho cesta za slávou.

Národnú pozornosť si vyslúžil svojimi skvelými výkonmi v juniorskom tíme, v ktorom vytvoril obávanú útočnú formáciu „Trois Denis“ s Denisom Cyrom a Denisom Trembleyom. Všetci traja sa narodili v jeden deň a napokon sa všetci dostali aj do NHL.

Článok pokračuje pod reklamou

Po tom, čo Savard v roku 1980 zaznamenal v QMJHL 181 bodov, bol draftovaný. Nebolo to však z prvého miesta Montrealom, ale z tretieho Chicagom. Vtedy sa stal najvyššie draftovaným hráčom Blackhawks v histórii a tento post mu patril do roku 2007, kedy Blackhawks draftovali z prvého miesta Patricka Kanea.

Vo svojej prvej sezóne v NHL nazbieral 75 bodov a v druhom ročníku sa zaradil medzi super hviezdy, keď zaznamenal 119 bodov. V sezóne 1982/83 vytvoril spolu s Alom Secordom a Steveom Larmerom jeden z najlepších útokov, ktorý pomáhal Blackhawks k veľmi dobrým výsledkom, vrátane k dvom účastiam v semifinále play-off.

Do konca sezóny 1989/90 prekonal ešte štyrikrát 100-bodovú hranicu, pričom v ročníku 1987/88 zaznamenal najviac bodov v kariére – 131. Pred ročníkom 1990/91 bol vymenený do Montrealu za obrancu Chrisa Cheliosa. Pred sezónou 1993/94 podpísal zmluvu s Tampou Bay, v ktorej strávil rok a pol.

Počas sezóny 1994/95 sa opäť stal hráčom Chicaga, ktoré chcelo pred play-off posilniť zostavu. Za Hawks odohraj aj dve ďalšie sezóny a po nich, 26. júna 1997, po odohraní 1196 zápasoch, strelení 473 gólov a nazbieraní 1338 bodov, sa Savard oficiálne rozlúčil so životom profesionálneho hokejistu.

Po skončení aktívnej hokejovej kariéry sa dal Denis Savard na trénersky chodníček. V sezóne 1997/98 začal pracovať v trénerskom zbore Blackhawks, neskôr sa stal aj asistentom a 27. novembra 2006 bol vymenovaný za 36. hlavného trénera v histórii Chicaga.

Savard ukončil prvú sezónu s bilanciou 24-30-7, pričom vyhral ako druhý tréner v klubovej histórii svoje prvé tri duely. O rok neskôr doviedol tím k prvej sezóne so 40 víťazstvami od ročníka 2001/02 a len o tri body ušlo klubu play-off. Po štyroch odohraných dueloch nasledujúcej sezóny dostal výpoveď a nahradil ho Joel Quenneville. Ako tréner zaznamenal v 147 zápasoch bilanciu 65-66-16.

Denis žije spolu so svojou manželkou Monou, s ktorom majú jednu dcéru, Tanyu. Po kariére sa dočkal aj dvoch významných ocenení. 19. marca 1998 Blackhawks vyradili jeho dres s číslom 18 a 13. novembra 2000 sa stal členom Hokejovej siene slávy.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Generálny manažér Capitals: Voči Ovečkinovi to nie je fér. Verí Rus, že má stále na Gretzkého rekord? Nemcov tréner je v kontakte so Senators. Oslovili Devils vedenie Pittsburghu?Sharks majú pri hľadaní nového trénera špeciálnu požiadavku Kedy príde Mičkov do NHL? Mohlo by sa tak stať pred koncom jeho zmluvy v KHL! Obranca Capitals ukončil asistenčný program. Oshie dúfa, že bude v budúcej sezóne schopný hrať Hviezdu Senators čaká operácia, z ktorej sa bude zotavovať dlhšie Slovenský reprezentant prispel k dôležitej výhre. Siaha už na finále! Blues podpísali zmluvy s dvoma Švédmi z elitnej SHLDevils podpísali nové zmluvy s dvoma útočníkmi. S jedným spoluprácu predĺžili Dva tímy zdramatizovali série, dva postúpili ďalej! Hrdinom aj syn slovenských rodičov Slafkovský do Žiliny nedorazil. Asistent trénera hovoril aj o ČernákoviPoznáme finalistov Calderovej trofeje: Je medzi nimi obranca DevilsHrať za Slovensko je viac, ako obliekať dres klubu v Amerike, tvrdí Regenda. Má menšie obavy Hodnotili sezónu Slafkovského známkami: Dosiahol viac, ako každý čakalAnketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Odohral Stamkos posledný zápas za Tampu? Vie, že patrí k Bolts, tvrdí Cooper Pekarčík skóroval, Kmec asistoval, Urban podržal svoj tím v bráne + video Experti navrhli posily pre útok Montrealu. Žiadne veľké hviezdy, ale mladíci Pospíšil ako center elitnej formácie Slovenska? Na MS sa rýchlo prepnem, verí Ďalší deň prešiel, neistota trvá: Bude Toronto dnes bez top hviezdy? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies