Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
06. 05.
kurzy
02:00info
FLA
BOS
NHL live
07. 05.
kurzy
01:00info
NYR
CAR
03:30info
DAL
COL
«

Magazín

Pred 14 rokmi dokázal Chris Osgood nemysliteľné

Keď v NHL chytáte sedemnásť rokov, skôr či neskôr vás porazí každý. Teda, ak sa nevoláte Chris Osgood. Práve tento brankár dal totiž dohromady bilanciu, akou sa v takom dlhom časovom úseku nemôže pochváliť žiadny iný gólman v dejinách NHL.

Chris Osgood nikdy nebol zaraďovaný medzi najlepších brankárov svojej generácie. Po celú kariéru stál v tieni Patricka Roya,Dominika Hašeka či Martina Brodeura. Jeho kritici ho označovali za priemerného gólmana. Často mal výhodu v tom, že mal pred sebou silnú obranu, no častejšie ako mnohí iní inkasoval lacné góly, hlavne spočiatku robieval hrubé chyby a ani raz si neodniesol Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára NHL.

„Ozzie“, ako sa mu hovorievalo, napriek tomu napísal množstvo jedinečných príbehov a prežil výnimočnú kariéru, ktorá z neho urobila legendu.

Jeden z najúžasnejších (a zároveň málo známych) príbehov svojej kariéry dopísal Osgood vo štvrtok 13. novembra 2008, v tento deň pred 14 rokmi, kedy odchytal svoj posledný zápas proti tímu Tampa Bay Lightning. Proti tomuto celku vtedy nastúpil po sedemnásty raz od začiatku zápasu, a hoci to znie nemysliteľne, aj po sedemnásty raz zvíťazil, keď po 15 úspešných zákrokoch doviedol svoj Detroit k triumfu 4:3.

Osgood nastúpil proti Tampe celkovo devätnásťkrát, ale v dvoch prípadoch len vystriedal svojho kolegu za rozhodnutého stavu v závere zápasu a výsledok mu teda nebol pripísaný. Od začiatku chytal proti Lightning sedemnásťkrát a ani jeden jediný z týchto zápasov neprehral. V dvanástich prípadoch zdolal Tampu v drese Detroitu, štyrikrát sa mu to podarilo v drese N. Y. Islanders a jedenkrát v drese St. Louis. V priemere inkasoval od hráčov Lightning 1,87 gólu na zápas, pochytal 93,22 % striel, dvakrát udržal čisté konto a jedenkrát, vo farbách Islanders, proti Tampe takmer skóroval strelou do opustenej bránky.

Tampa bola jediným ligovým klubom, ktorý Osgooda nezdolal. Problémy proti nemu mali aj Atlanta a Florida, ale Tampa ako jediná nad ním nevyhrala nikdy. Dokonca ani vtedy, keď hájil bránku newyorských Islanders a Tampa ako ďalší klub z Východnej konferencie proti nemu hrávala častejšie.

Niečo podobné dokázali už len dvaja brankári. Antero Niittymäki neprehral ani jeden zo svojich 17 zápasov proti Atlante, legendárny Ken Dryden zasa neprehral ani v jednom z 21 zápasov proti Washingtonu. Jeden ani druhý si však neodkrútil v NHL ani len deväť rokov. Osgood je teda jediným gólmanom, ktorý pri takom vysokom počte zápasov neprehral proti jednému klubu za veľmi dlhú dobu (17 rokov), a to ani v období, kedy Tampa patrila medzi najlepšie mužstvá NHL a v roku 2004 vybojovala svoj prvý Stanleyho pohár.

Osgood okrem toho dokázal trikrát vyhrať Stanleyho pohár (jedenkrát ako náhradník, dvakrát ako štartujúci brankár) a bol veľmi blízko i k štvrtému triumfu, tretiemu v pozícii štartujúceho brankára. Dvakrát si odniesol trofej Williama M. Jenningsa pre gólmana mužstva s najnižším počtom inkasovaných gólov v základnej časti, dvakrát si zahral v Zápase hviezd, ako druhý brankár v histórii NHL dokázal skórovať po priamej strele na bránu súpera, uspel v epickom pästnom súboji s Patrickom Royom a zaradil sa medzi úzku skupinu gólmanov s minimálne 400 víťazstvami v základnej časti a 70 víťazstvami v play-off.

Jeho neporaziteľnosť proti Tampe je ďalším zo vzácnych príbehov, ktoré napísal, a tiež ďalším z mnohých dôvodov, prečo je považovaný za legendu aj napriek tomu, že nikdy nepatril medzi absolútne najlepších brankárov svojej generácie.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Dvorský je zlatou husou Blues: Na 80 % bude hviezdou NHL. U Sýkoru optimizmus klesol Aj druhý brankár končí: Finále USHL prinesie súboj slovenských útočníkov Studenič sa tešil z veľkej výhry, Mišiak šancu v play-off už nedostaneCanucks čakajú návrat jednotky. Bude chytať už v stredu? Vráti sa známy útočník Panthers už v otváracom zápase série proti Bruins? Reprezentácia USA prišla o hviezdu. Súper Slovenska na MS pridal deväť nových hráčov! Slafkovský je žiadaný: Ďalší veľký talent si chce zahrať po jeho boku!Poznáme kompletný rozpis 2. kola play-off Matthews je finalistom aj na Selkeho trofej. Má zdatných konkurentovV NHL budeme mať nového šampióna! Zápas č. 7 opäť rozhodol ČechPreview: Dnes začínajú boje v 2. kole play-off. Na východe nás čakajú zaujímavé sérieNylander sa neubránil nadávkam. Je presvedčený, že s jadrom Leafs problém nie jeS týmto môžete počítať u Mešára, tvrdí expert a poukazuje na vedúcu pozíciu Slafkovského Prekonal vzácnu rakovinu, získal Mastertonovu trofej. Teraz by mal odísť z NHL Matthews i bývalý víťaz sú medzi finalistami na Lady Byng TrophyKľúčový hráč Hurricanes sa nepripojí k tímu v prvých dueloch druhého kola Utah podpísal zmluvu so švédskym krídelníkom Tatar: Teraz sa musíme sústrediť na iné ako na zmluvy. Američanom pohrozili Matthews sa vrátil, ale: Pastrňák v predĺžení zápasu č. 7 zavrel kritikom ústa!Zámorská posila Slovenska príde rovno do Ostravy. Bude to natesno Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies