Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
07. 05.
kurzy
01:00info
NYR
CAR
NHL live
03:30info
DAL
COL
NHL live
08. 05.
kurzy
01:30info
FLA
BOS
04:00info
VAN
EDM
«

Magazín

Historický unikát v NHL: Finále, v ktorom šampión prekonal stav 0:3 na zápasy

Jozef Struhár  
15.07.2023

V histórii NHL sme videli 38 finálových sérií, v ktorých jeden tím vyhrával 3:1 na zápasy. A len jeden jediný raz to nestačilo na zisk Stanleyho pohára. Veľký zvrat sa udial ešte v roku 1942, kedy Toronto prehrávalo s Detroitom dokonca už 0:3 na zápasy.

Sezóna 1941/42 bola 25. v histórii Národnej hokejovej ligy a jej súčasťou bolo sedem tímov, ktoré sa radili do jednej tabuľky. Do play-off nepostúpil len Brooklyn, kým susední Rangers základnú časť ovládli.

Prvé dva tímy v tom čase postupovali priamo do semifinále play-off, v ktorom newyorský tím vyzvali Maple Leafs. Tí v sérii ani raz neprehrávali a nakoniec ju vyhrali 4:2 na zápasy, aby sa prebojovali do finále.

Red Wings hrali o jedno kolo navyše, keďže ako piaty tím základnej časti čelili vo štvrťfinále Montrealu. Zdolali ho 2:1 na zápasy. Nakoniec odohrali o jeden zápas menej ako torontský súper, keďže v semifinále zdolali Bostonu hladko 2:0 na zápasy.

Článok pokračuje pod reklamou

Finále sa hralo na štyri víťazné duely a po prvýkrát v ligovej histórii sa využilo všetkých sedem možných zápasov.

Prvé dva sa hrali v Maple Leaf Gardens. Otvárací zápas vyhrali hostia 3:2 napriek tomu, že dvakrát prišli o vedenie. V druhom mali o trochu pohodlnejšiu cestu a zvíťazili 4:2, keď o vedenie neprišli ani raz. „Červené krídla“ dosiahli ešte presvedčivejšiu výhru v prvom zápase hranom na Olympia Stadium. Po triumfe 5:2 len málokto pochyboval o tom, že Detroit nezíska svoj tretí titul v klubovej histórii.

Teraz však už vieme, že na ten si musel počkať o rok dlhšie. Zápas číslo štyri priniesol vedenia domácich 2:0 a 3:2, no Toronto dokázalo odpovedať a nakoniec Nick Metz rozhodol v 53. minúte o výhre 4:3, ktorá odštartovala unikátny obrat.

Zápas končil kontroverzne, keď domáci Eddie Wares odmietal po vylúčení opustiť ľad, čo nakoniec vyústilo až v nevôľu fanúšikov. Tí bučali a hádzali na ľad predmety. Podstatné bolo, že domáci tréner Jack Adams udrel rozhodcu do tváre a liga ho suspendovala na neurčito, čo znamenalo, že jeho povinnosti musel na seba prevziať Ebbie Goodfellow.

Séria sa vrátila do Kanady, kde Maple Leafs dominovali a po dvoch tretinách viedli 7:0, aby nakoniec celý zápas vyhrali pomerom 9:3.

Red Wings mali stále všetko vo svojich rukách a v šiestom zápase aj výhodu domáceho ľadu. Sľúbili, že sa piaty zápas nebude opakovať a výkon bude disciplinovanejší. Nakoniec nebol v celom zápase vylúčený ani jeden hráč. Detroit však prehral 0:3 a o všetkom musel rozhodnúť zápas číslo sedem.

V tomto bode už boli na koni Maple Leafs. Zápas o všetko sledovalo rekordných 16 218 fanúšikov a išlo o vyrovnaný duel. Jeho skóre otvoril hosťujúci Syd Howe v úvode druhej tretiny. Red Wings si udržovali vedenie aj v tretej tretine. Toronto krátko po nevyužitej presilovke udrelo a Sweeney Schriner vyrovnal stav v 48. minúte. Domáci zvýšili obrátky a o dve minúty neskôr ich po prvýkrát do vedenia poslal Pete Langelle. Schriner pridal ďalší gól v 57. minúte a bolo rozhodnuté. „Javorové listy“ vyhrali 3:1 a po bezprecedentnom obrate sa tešili zo svojho štvrtého Stanleyho pohára.

Súčasťou tímu trénera Hapa Daya boli brankár Turk Broda, obrancovia Bob Goldham, Wally Stanowski, Wilfred McDonald, Reg Hamilton, Rudolph Kampman a Ernie Dickens, útočníci Peter Langelle, Syl Apps, Billy Taylor, Bob Davidson, Lorne Carr, David Schriner, Gord Drillon, John McCreedy, Nick Metz, Don Metz, Hank Goldup a Gaye Stewart.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Dnes začne 2. kolo play-off NHL aj na západe. Prinesie aj kanadskú sériuNielen produkty NHL: Na Fanda-NHL.sk sa vybavíte aj na majstrovstvá sveta Slovenský obranca má za sebou dramatický zápas o prežitie Favoriti na Conn Smythe Trophy po prvom kole? Na čele hráči Oilers Formácie Slovenska sú známe: Slafkovský obnovil úspešné trio, Nemec vytvoril hviezdny pár Marner začne premýšľať o budúcnosti s Leafs. Matthews prehovoril o záhadnej absencii Kings sa o trénerovi ešte nerozhodli. V otázke vykúpenia hviezdy však majú jasno! Nezabudnuteľný deň: V Bostone bol pri narodení syna, na Floride skóroval pri výhre + video Nemec bude mať nového trénera. Ten posledný mieri do Kanady Cassidy: Golden Knights sa museli vyrovnať s množstvom zranení Poznáme finalistov na Cenu Willieho O’Reeho New Jersey si upísalo veľkú nádej pre obranu i českého brankáraRed Wings si upísali veľkú švédsku nádej. Obrancu si upísali aj HurricanesPrvý zápas medzi Panthers a Bruins mal jasného víťaza. Podržal nás brankár, tvrdí trénerTréner 7 tímov NHL končí po 40 rokoch trénovania tam, kde začínal Slafkovský sa nevie dočkať zápasu: Potešil fanúšikov, trénoval v tomto útoku Studenič sa už vraj dohodol na zmluve pre budúci ročník Výsledky vyšetrení sú známe: Bude Martin Pospíšil hrať na MS?Dvorský je zlatou husou Blues: Na 80 % bude hviezdou NHL. U Sýkoru optimizmus klesol Aj druhý brankár končí: Finále USHL prinesie súboj slovenských útočníkov Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies