Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
27. 04.
kurzy
20:00info
NYI
CAR
NHL live
23:00info
TBL
FLA
NHL live
02:00info
TOR
BOS
NHL live
04:30info
VGK
DAL
NHL live
28. 04.
kurzy
20:30info
COL
WPG
23:00info
NSH
VAN
NHL live
02:00info
WSH
NYR
NHL live
04:30info
LAK
EDM
«

Magazín

Pamätné zápasy NHL so slovenskou stopou VIII. – ČARODEJNÍK Jaroslav Halák

Hra mačky s myšou. Meranie síl outsidera s horúcim favoritom. Stretnutie, ktoré malo mať dopredu istého víťaza. Lenže objavila sa prekážka. Muž v maske s namaľovaným slovenským štátnym znakom. Majster tesár uťal vedľa. Kto by to bol povedal?

26. apríla 2010 sa hokejisti Washingtonu Capitals na ľade Bell Centre v Montreale chystali zavŕšiť svoj postup do semifinále Východnej konferencie. V 1. kole play-off série viedli nad miestnymi Canadiens 3:2 na zápasy, a ich cesta ďalej nevyzerala byť ohrozená. Zvlášť nie preto, že ako držitelia Prezidentskej trofeje po najlepšej sezóne v histórii klubu pomýšľali na Stanley Cup. Plným právom (družina okolo kapitána Ovečkina dosiala v základnej časti neuveriteľných 121 bodov, strelila 313 gólov, pričom siedmi hráči ich zaznamenali viac ako 20 – na porovnanie, kanadské družstvo do play-off postupovalo na poslednú chvíľu ako 16. tím tabuľky a od Washingtonu ho delilo priepastných 33 bodov).

V ten deň ale „Caps“ narazili na veľký problém. Bol ním strážca domácej svätyne Jaroslav Halák. Už počas úvodných minút duelu, nedovolil Halák skórovať Siominovi s Laichom. A keďže domáci udreli dvakrát Cammallerim, začalo dobývanie bránky Montrealu. Najmä v prostrednej časti v obrannom pásme Canadiens horel ľad. Na gólmana „Habs“ sa valil jeden útok za druhým. Frustrovaný Ovečkin po jednej z akcií neprestával krútiť hlavou. Halák bol v ten večer jednoducho všade. Fanúšikovia šaleli.

Posledné dejstvo prinieslo opäť strhujúce divadlo. Montrealský hrdina sa po 22 projektiloch musel cítiť ako na streľnici. Keď Fleischmann v 8. minúte tejto časti poslal puk namiesto do odkrytej brány do Haláka, asi nikto v hale nepochyboval, že z toho bude čisté konto. Nebolo. Nepriestreľnosť hráča s číslom dresu „41“ zrušil necelých päť minút pred koncom, z päťdesiatej druhej strely, Eric Fehr. Hoci znižoval na 1:3, obrat neprišiel. „S blížiacim sa záverom som mal toho plné zuby. Chvalabohu, že sme nešli do predĺženia,“ konštatoval Halák. A diváci? Odmenili ho dlhým, dlhočizným potleskom. Takým, aký nespochybniteľnej prvej hviezde stretnutia náleží. Bravó Jaróó!

Článok pokračuje pod reklamou

Štatistiky zápasu:

Montreal Canadiens vs. Washington Capitals 4:1 tretiny: 2:0, 0:0, 2:1
strely na bránu: 22-54
brankári: MTL – Halák (W) 53 zákrokov z 54 striel - 59:42 min.; WSH – Varlamov (L) 18/21 – 59:19
hviezdy stretnutia: Halák – Cammalleri - Lapierre
návšteva: 21 273 divákov
26.4.2010, Bell Centre

Góly:
1.tretina
1:0 – MTL Cammalleri 13 (Bergeron) (PP) 7:30
2:0 – MTL Cammalleri 13 (Subban, Plekanec) 9:09
2. tretina
-
3. tretina
3:0 – MTL Lapierre 40 (Gorges) 4:17
3:1 – WSH Fehr 16 (Green, Chimera) 15:10
4:1 – MTL Plekanec 14 (Cammalleri, Kostitsyn) (PB) 19:03

Hodnota vystúpenia Jaroslava Haláka:

1. 53 úspešnými zákrokmi počas riadnej hracej doby jedného duelu play-off stanovil nový klubový rekord Canadiens (prekonal výkon Kena Drydena z 5. apríla 1971 a jeho 49 zásahov)

2. zaradil sa medzi legendy v bráne Habs; viac pukov ako on v zápase „nadstavby“ pochytali už iba Dryden (56 – viď. vyššie), Jose Theodore (56 - 24. apríla 1997), a Patrick Roy (60 – 25. apríla 1994)

3. mierou vrchovatou prispel k vyradeniu držiteľa Prezidentskej trofeje Washingtonu Capitals už v 1. kole, čo navyše zhodnocuje fakt, že „Habs“ sa stali iba deviatym tímom histórie NHL nasadeným z 8. miesta, ktorí šampiónov základnej časti vyliali z kola von tak rýchlo (dokonca Montreal ako úplne prvé mužstvo otočil v takomto prípade sériu zo stavu 3:1 na zápasy)

4. po nepresvedčivom predstavení z 3. stretnutia – striedanie a vynechaní 4. duelu sa Halák rozohral v záverečných troch zápasoch k famóznym výkonom (zastavil v nich 131 zo 134 striel)

5. hoci o ňom fanúšikovia spievali ódy, či skladali piesne, on ostal skromný profesionál – „Dnes to bol pre mňa len ďalší deň v práci. Čo viac by som k tomu povedal?“

Vyjadrili sa na Halákovu adresu

1. „Neviem, či sa dá povedať niečo viac ako 'wow'. Jaro bol veľkolepý. Jedno z najlepších predstavení jednotlivca, aké som kedy videl,“ povedal parťák z montrealskej kabíny Josh Gorges.

2. „Je naším najväčším zabijakom. Toto bola jeho sila,“ pridal obranca „Habs“ Hal Gill.

3. „Z brankára robíme hrdinu, pritom sme nehrali zle,“ hodnotil po stretnutí kapitán Capitals Alex Ovečkin a doplnil: „Je to iba jeden hráč. Montreal párkrát skóroval, aby následnú zodpovednosť prenechal na svojho gólmana.“

4. „Mali sme veľké vyhliadky na postup, no zahodili sme šance. Na druhej strane, do akej miery to bola jeho zásluha a do akej naša nemohúcnosť?“ pýtal sa kouč Washingtonu Bruce Boudreau novinárov, ale na odpoveď nečakal: „Myslím, že to bolo najmä o Halákovi.“

5. „Každá hrádza sa raz musí pretrhnúť. Ten chlap nemôže zase pochytať 60 striel, takže najbližší zápas ho zasypeme a uvidíme, čo bude,“ dodal Joe Corvo o odhodlaní „Caps“ do rozhodujúceho siedmeho duelu a o prelomení bariéry menom Halák.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Pospíšil ohúril rýchlosťou. Štatistiky hovoria jasne: V tíme je kráľom! Dvorský nechcel klamať, hovoril o sklamaní. Obráti sa reprezentácii v budúcnosti chrbtom? NHL naživo: Koniec sezóny pre NY Islanders a Tampu Bay?Veľká dráma v súboji slovenských brankárov rozhodla sériu. Slovensko má istého šampióna Slovenskí juniorskí reprezentanti zažili úspešný vstup do finále konferencie + videoPosledný súper Slovenska v skupine zverejnil zostavu na MS. Nechýba v nej ani hviezda Sabres Ďalšie zámorské posily pre Slovensko sú k dispozícii!Nylander trénoval. Prvýkrát prehovoril aj pred novinármi Rempe zranil Fehérváryho spoluhráča: Som z toho už znechutený a unavený, reaguje Carlson + videoUvidíme veľký trénerský prestup? Nemca by mohol trénovať dvojnásobný šampión Fehérváry opäť bodoval, ale opäť bez čerešničky. Vyrovnal Suchého či Sekeráša + video Patrick Roy robí opäť rošádu v bránkovisku. Aký bude narodeninový darček? Už vieme, kedy bude draftová lotéria. Aké šance majú tímy? Jeho bod nepomohol: Ďalší Slovák je blízko k MS! Draisaitl vytvoril nový rekord NHL Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Vyšle Montreal signál? Slafkovský pomaly zatieňuje Caufielda a Suzukiho, tvrdí majster sveta Ovečkin sa trápi. Dúfa, že trpezlivosť sa čoskoro vyplatí Hľadanie trénera Senators sa zintenzívnilo. Poznáme prvých kandidátov Ďalší potenciálny adept na dres Slovenska na MS je o krok bližšie k vypadnutiuČernák prekonal Pálffyho zápis a hrou telom bol ako na roztrhanie. Vedie celú NHL! Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies