Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20:30info
COL
WPG
NHL live
23:00info
NSH
VAN
NHL live
02:00info
WSH
NYR
NHL live
04:30info
LAK
EDM
28. 04.
kurzy
20:30info
COL
WPG
NHL live
23:00info
NSH
VAN
NHL live
02:00info
WSH
NYR
NHL live
04:30info
LAK
EDM
29. 04.
kurzy
01:00info
FLA
TBL
03:30info
VGK
DAL
«

Magazín

Pred 80 rokmi sa zrodil najväčší debakel v dejinách NHL

NHL existuje bezmála 107 rokov a za tú dobu sa v nej odohrali už stovky zápasov s výrazným, neraz aj desať- a viacgólovým rozdielom v skóre. Žiaden z debaklov ale nebol taký veľký ako ten, ktorý sa zrodil presne pred 80 rokmi.

Stalo sa v nedeľu 23. januára 1944 v zápase medzi mužstvami Detroit Red Wings a New York Rangers. Red Wings pred viac ako 12-tisícovou kulisou v hale Olympia nemali zľutovanie a po tretinách 2:0, 5:0 a 8:0 zvíťazili 15:0.

Primárnou príčinou tohto debaklu bola skutočnosť, že viacerí hráči Rangers pred sezónou 1943/44 odišli slúžiť do armády počas druhej svetovej vojny. Tento osud stihol aj ďalších hráčov všetkých klubov vtedajšej NHL, ale nik na to nedoplatil tak, ako Rangers. Veľkým rozdielom prehrávali pravidelne, na zápasy často nastupovali s hráčmi, ktorí by za bežných okolností v súťaži zrejme nikdy nehrali. Napríklad pri tomto 15-gólovom debakli hájil ich bránku istý Ken McAuley, dovtedy neznámy, trochu obézny kanadský úradník, ktorý pred príchodom do New Yorku chytával iba v nižších lokálnych ligách v Edmontone.

Ďalšou príčinou bol spôsob, akým sa Rangers rozhodli hrať v tretej tretine. V dovtedajšom priebehu sezóny zakaždým aspoň raz skórovali, a hoci bol ich herný prejav v tomto zápase žalostný (napríklad Red Wings ich prestrieľali 58:9 a gól na 2:0 strelili po tom, ako si dve minúty prihrávali pri vlastnom oslabení a vyčkávali, kým sa im vráti vylúčený hráč), kouč Frank Boucher im prikázal, aby sa v poslednej tretine aj piati naraz púšťali do útoku a dali aspoň jeden gól. Red Wings im vďaka tomu poľahky nasúkali ďalšie a ďalšie góly, mnohé z nich zo samostatných únikov.

Rangers boli pod tlakom až do samého konca a podľa vtedajších reportáží denníkov Daily News, Detroit Free Press či tlačovej agentúry Associated Press im Red Wings strelili aj 16. gól, ten však padol krátko po vypršaní hracieho času a nebol uznaný.

Ak by Red Wings stihli skórovať na 16:0, vyrovnali by tým najvyšší počet gólov jedného mužstva v zápase NHL. Tento ligový rekord vytvorili Montreal Canadiens v roku 1920 pri víťazstve 16:3 nad tímom Quebec Bulldogs. Výsledok 15:0 tak zostáva rekordným svojím gólovým rozdielom. Rekordných je aj 15 gólov po sebe od jedného tímu v jednom zápase. Tieto rekordy ešte znásobuje fakt, že Red Wings dali iba dva góly v presilovke, ktorá v tej dobe trvala celé dve minúty a nekončila sa po strelení gólu.

Rangers po tejto zdrvujúcej prehre nevyhrali do konca 50-zápasovej základnej časti ročníka 1943/44 už ani raz a v tabuľke NHL skončili poslední so 17 bodmi a rekordným priemerom 6,2 inkasovaného gólu na zápas. Na poslednom mieste ligy skončili aj v nasledujúcich dvoch sezónach. Poslední boli prakticky vo všetkých štyroch sezónach, počas ktorých mnohí hráči NHL odchádzali do armády, až dokým sa vojna neskončila a ich najlepší hráči sa nevrátili. Mali to však ťažké aj neskôr: napríklad, keď sa v povojnovom období pozviechali a v roku 1950 to dotiahli až do finále Stanleyho pohára, domáce finálové zápasy museli odohrať v Toronte a nie vo svojej Madison Square Garden, pretože tam dostal prednosť cirkus.

Bola to jednoducho doba, kedy sa stalo mnohé, čo sa pravdepodobne už nikdy nestane. Vrátane najväčšieho debaklu, aký kedy NHL zažila.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Mešár je pozadu: Nehovorím, že sa do NHL nedostane, ale má problém, tvrdí expert Expert považuje Slafkovského sa nedotknuteľného. S Montrealom spája útočné hviezdyČernák nepoľavil v dôraze: Viedol zápas, vedie ligu a je už pred Hossom + videoPotenciálne posily Slovenska si sezónu v AHL predlžujú. O osude jednej z nich sa rozhodne dnes Repčík skóroval a jeho tím je opäť bližšie k finále! + video Špičkový turnaj v Česku: Súper Slovenska v skupine sa teší na veľkú posilu z NHLNylander sa vrátil do akcie, ale zápas nedohral Matthews Každý raz skončí: O konci kariéry sa už rozhodol aj Jaromír Jágr!Tampa prekvapila návratom obrancu, fanúšikovia mu pripravili veľké ovácie + video Černák vyhral zápas o prežitie, drámy na Long Islande a v Las Vegas, ďalší tím má mečbalCapitals vypadol pre zápas o prežitie obranca. Zažije debut Švéd?Obranca Predators bude absentovať, útočník dostal trest od NHL + videoŠťastie v nešťastí: Vyzeralo to hrôzostrašne, ale rezná rana obrancu Jets nie je až taká vážna Pospíšil ohúril rýchlosťou. Štatistiky hovoria jasne: V tíme je kráľom! Dvorský nechcel klamať, hovoril o sklamaní. Obráti sa reprezentácii v budúcnosti chrbtom? NHL naživo: Koniec sezóny pre NY Islanders a Tampu Bay?Veľká dráma v súboji slovenských brankárov rozhodla sériu. Slovensko má istého šampióna Slovenskí juniorskí reprezentanti zažili úspešný vstup do finále konferencie + videoPosledný súper Slovenska v skupine zverejnil zostavu na MS. Nechýba v nej ani hviezda Sabres Ďalšie zámorské posily pre Slovensko sú k dispozícii!Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies