Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
27. 04.
kurzy
20:00info
NYI
CAR
NHL live
23:00info
TBL
FLA
NHL live
02:00info
TOR
BOS
NHL live
04:30info
VGK
DAL
NHL live
28. 04.
kurzy
20:30info
COL
WPG
23:00info
NSH
VAN
NHL live
02:00info
WSH
NYR
NHL live
04:30info
LAK
EDM
«

Slováci v NHL

Dnes odštartuje 93. ročník NHL

NHL 2010/2011Dnes o 18:00 stredoeurópskeho času odštartuje 93. ročník kanadsko-americkej NHL. Tridsať tímov postupne zaháji cesty za svojimi menšími či väčšími cieľmi. Jeden z nich sa na konci sezóny stane víťazom Stanley Cupu, ktorý v minulej sezóne získalo Chicago.

SlovakNHL.sk pre vás prináša tradičného stručného sprievodcu novou sezónou NHL, ktorý sa tento raz začne zameraním na originálny slovenský portál o najprestížnejšej hokejovej lige sveta. Ten totiž oslavuje 5. výročie svojho vzniku.

4. októbra 2005 vznikol portál zameraný na slovenských hokejistov v NHL, ktorý sa postupne profesionalizoval a napokon sa z neho vyvinul plnohodnotný portál prinášajúci fanúšikom komplexné informácie z NHL. Za päť rokov existencie si získal obľubu fanúšikov, čo dokumentuje aj nárast návštevnosti, ktorá počas minulej sezóny dosahovala viac ako 10 tisíc unikátnych návštevníkov denne. Každému jednému vyjadruje šéfredaktor Jozef Struhár veľkú vďaku a verí, že ešte veľmi dlhú dobu bude môcť uspokojovať ich potreby.

A teraz k tomu, na čo sme dlho čakali počas leta. Nový ročník tej najtradičnejšej, najobľúbenejšej a najkvalitnejšej ligy sveta – NHL – je tu. Každý tím odohrá počas sezóny 82 stretnutí, šesť z nich sa môže pochváliť tým, že dva zápasy odohrá aj v Európe.

Článok pokračuje pod reklamou

Prvý hrací deň prinesie päť zápasov, okrem stretnutia Minnesoty s Carolinou sa všetky odohrajú v Severnej Amerike. Pittsburgh bude v novej aréne hostiť Philadelphiu, v Toronte nastúpia hráči Montrealu, v Edmontone sa uskutoční boj o Albertu a obhajca titulu odohrá prvý duel v Colorade.

2010 Compuware NHL Premiere
Tento rok však rekordný počet tímov otvorí sezónu dvojzápasmi na európskom kontinente. Sezóna sa otvorí dnes piatimi zápasmi. Z „európskych“ sa odohrá len zápas v Helsinkách, v ktorom si zmerajú sily Carolina s Minnesotou, ďalšie dva zápasy sa odohrajú v Štokholme a v Prahe. Vo švédsku pôjde o duel medzi Columbusom a San Jose, v metropole Českej republiky si zmerajú sily Boston a Phoenix.

Zápasy pod holým nebom
Ročník 2010/2011 prinesie opäť aj tradičný zápas Winter Classic, ktorý sa odohrá pod holým nebol v Pittsburghu. Na štadióne Heinz Field si 1. januára 2011 zmerajú sily domáci Penguins a hráči Washingtonu. Sezóna však bude ozvláštnená o to, že sa v nej odohrajú pod holým nebom až dva zápasy. Dočkali sa aj fanúšikovia v Kanade, ktorých 20. februára čaká druhý zápas The Herritage Classic. Na McMahonovom štadióne v Calgary si v ňom o víťazstvo zahrajú hráči Flames a Montrealu Canadiens.

Kľúčové dátumy
Kedy štartuje nová sezóna už vieme. Kedy však končí? Základná časť sa skončí 10. apríla a play-off začne o tri dni neskôr. Posledný, prípadný siedmy, zápas finále Stanley Cupu je naplánovaný na 17. júna. V minulej sezóne pre olympijskú prestávku chýbala populárna exhibícia, tzv. zápas hviezd. Tentokrát sa odohrá 30. januára v Raleigh, domovskom meste Caroliny Hurricanes. Pre legendy bude kľúčovým dátumom 8. november, kedy sa do Siene slávy uvedú jej noví členia. Niekoho by mohlo zaujímať, kedy sa opäť stretnú finalisti posledného play-off. Chicago privíta Philadelphiu 23. januára a bude to jediný vzájomný zápas týchto tímov v ročníku. Mimochodom, Blackhawks vyvesia svoj baner za víťazstvo Stanley Cupu 9. októbra pred zápasom proti Detroitu.

Zmeny v pravidlách
Od dnešného dňa si budeme musieť zvyknúť na tri zmeny v pravidlách. Jedno sa týka diskutovanej problematiky úderov do hlavy. Autor takéhoto zákroku dostane v zápase päťminútový trest a vylúčenie do konca zápasu. Po tom však bude ešte predmetom skúmania disciplinárnej komisie, ktorá hráčovi môže udeliť dodatočnú suspendáciu. Druhou zmenou je veľkosť brankárskych betónov. Tie mali doteraz stanovenú maximálnu dĺžku 96,5 cm, ktorá platila pre všetkých brankárov. Nové pravidlo hovorí o maximálnej dĺžke pre každého brankára individuálne. A tretia zmena hovorí o tom, že o poradí tímov s rovnakým počtom bodom už nebudú rozhodovať víťazstvá po samostatných nájazdoch.

Nová aréna
Tím Pittsburgh Penguins sa môže pochváliť tým, že v novej sezóne budú nastupovať na svoje domáce zápasy v najnovšej hale v NHL. „Tučniaci“ vymenia starú Mellon Arénu za halu Consol Energy Center, ktorej kapacita je 18 087 divákov a oficiálnu inauguráciu bude mať dnes, kedy sa uskutoční derby zápas proti Philadelphii.

Nové dresy, nové logo
Niekoľko tímov sa rozhodlo urobiť zmeny v dresoch. Logo zmenilo Buffalo, ktoré oslavuje 40. výročie založenia klubu. Jednoducho sa vrátilo k pôvodnej verzii loga, ktoré bolo jemné upravené a zmodernizované. Nové tretie dresy použijú Columbus, NY Rangers, Calgary, Anaheim, Los Angeles. Vancouver oslavuje tiež 40. výročie a tak v niektorých zápasoch použije retro dresy. Jemné zmeny čakajú dresy Dallasu a Islanders. Philadelphia bude používať dresy z Winter Classic 2010 v zápasoch vonku, Nashville bude používať doma tretie dresy z minulej sezóny a Toronto predstavilo nové obe sady dresov.

Platový strop
Veľmi stručne – platový strop pre túto sezónu bol stanovený na 59,4 milióna dolárov.

NHL a Televízia
NHL má aj na túto sezónu dohodnuté zmluvy o vysielaní zápasov z NHL s televíziami NBC a Versus. Obe zmluvy vypršia po ročníku. 11. vydanie Hokejový deň v Kanade sa uskutoční 12. februára, kedy sa odohrajú po sebe tri zápasy všetkých kanadských tímov. Novinkou pre amerických divákov je Hokejový deň v Amerike, ktorý sa premiérovo uskutoční 20. februára – diváci budú môcť po sebe zhliadnuť zápasy Rangers proti Philadelphii, Buffala proti Washingtonu, Minnesoty proti Detroitu a Chicaga proti Pittsburghu.

A čo naši diváci? NHL bude tradične vysielať Nova Sport, prenosy budú aj na Sport 2, ESPN America a aj na Slovenskej televízii. Figurovali v programe Trojky, no tá sa možno zruší. V tom prípade buď poputujú do štruktúry Dvojky, resp. Jednotky alebo nakoniec ani nebudú.. Ale to sú len úvahy...

Slováci v NHL
Je to škoda, ale opäť niekoľko Slovákov NHL opustilo a žiaden v nej nepribudol. Základnú časť v tímoch NHL začnú 12 slovenskí hráči – dvaja brankári, šiesti obrancovia a naša niekdajšie pýcha –útočníci – budú mať zastúpenie v štyroch hráčoch. V nových tímoch sa predstavia Jaroslav Halák (St. Louis), Milan Jurčina (NY Islanders) a Andrej Meszároš (Philadelphia). Nové výzvy čakajú predovšetkým Haláka a Tomáša Kopeckého, ktorý bude v Chicagu dostávať od trénera viac šancí. Boj o pozíciu v základnej zostave sa bude najviac týkať Borisa Valábika (Atlanta) a Andreja Sekeru (Buffalo). O „kráľa produktivity“ sa zrejme pobijú Mariánovia – Gáborík a Hossa.

Hart Trophy obhajuje Sedin
Aj napriek tomu, že poslednú Hart Trophy získal Henrik Sedin, najväčšími favoritmi zostávajú, tak ako v posledných sezónach, Alexandr Ovečkin a Sidney Crosby. O najlepšieho nováčika by sa mali pobiť hlavne Taylor Hall, Tyler Seguin, P.K. Subban a Jeff Skinner. EA Sports tradične urobila simuláciu sezóny, z ktorej vyšli pozitívne výsledky aj pre Slovensko. Jaroslav Halák by mal získať Jennings Trophy. Na inú trofej slovenského brankára odhaduje odborník ESPN John Buccigross, ktorý si myslí, že nás brankár dostane ešte prestížnejšiu Vezina Trophy. Vráťme sa k simulácii, najužitočnejším hráčom sezóny sa podľa nej stane Ovečkin, ktorý získa aj Art Ross Trophy a Rocket Richard Trophy.

Chicago to bude mať s obhajobou ťažké
Titul bude v novom ročníku obhajovať Chicago Blackhawks. Situáciu však bude mať ťažkú, okrem toho, že konkurenciu bude tradične veľká, muselo sa zmieriť aj s odchodom niekoľkých kľúčových hráčov a otázne je aj to, ako si bude Marty Turco počínať na brankárskej pozícii. Veľké očakávania sa kladú na St. Louis, výrazne zlepšiť by sa chceli Toronto a Edmonton. Tradične môžeme za favoritov považovať Washington, Pittsburgh, Detroit, San Jose a z kanadských tímov Vancouver. Simulácia EA Sports ponúka zaujímavé výsledky - víťazom Stanley Cupu sa stane Vancouver Canucks, kým základnú časť vyhrá Washington. Halák by mal doviesť Blues k prvému miestu v Centrálnej divízii.

Otázky pred sezónou
1. Dokáže Jaroslav Halák ako jednotka naplniť očakávania St. Louis?
2. Potvrdí Carey Price správnosť rozhodnutie Pierra Gauthiera vymeniť Haláka?
3. Vyhrá Calder Trophy hráč Edmontonu (Hall, Eberle, Pajaarvi)?
4. Ako ďaleko sa dostane „oslabené“ Chicago?
5. Vráti sa Detroit na stratené pozície?
6. Dočká sa kanadský tím konečne Stanley Cupu?
7. Pomôže Robertovi Luongovi fakt, že nebude kapitánom?
8. Dovedie Steve Yzerman Tampu Bay späť do play-off?
9. Nájde sa pre Phoenix kupec, ktorý tím nepresťahuje?
10. Dá Toronto zabudnúť na neúspech z minulej sezóny?



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Pospíšil ohúril rýchlosťou. Štatistiky hovoria jasne: V tíme je kráľom! Dvorský nechcel klamať, hovoril o sklamaní. Obráti sa reprezentácii v budúcnosti chrbtom? NHL naživo: Koniec sezóny pre NY Islanders a Tampu Bay?Veľká dráma v súboji slovenských brankárov rozhodla sériu. Slovensko má istého šampióna Slovenskí juniorskí reprezentanti zažili úspešný vstup do finále konferencie + videoPosledný súper Slovenska v skupine zverejnil zostavu na MS. Nechýba v nej ani hviezda Sabres Ďalšie zámorské posily pre Slovensko sú k dispozícii!Nylander trénoval. Prvýkrát prehovoril aj pred novinármi Rempe zranil Fehérváryho spoluhráča: Som z toho už znechutený a unavený, reaguje Carlson + videoUvidíme veľký trénerský prestup? Nemca by mohol trénovať dvojnásobný šampión Fehérváry opäť bodoval, ale opäť bez čerešničky. Vyrovnal Suchého či Sekeráša + video Patrick Roy robí opäť rošádu v bránkovisku. Aký bude narodeninový darček? Už vieme, kedy bude draftová lotéria. Aké šance majú tímy? Jeho bod nepomohol: Ďalší Slovák je blízko k MS! Draisaitl vytvoril nový rekord NHL Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Vyšle Montreal signál? Slafkovský pomaly zatieňuje Caufielda a Suzukiho, tvrdí majster sveta Ovečkin sa trápi. Dúfa, že trpezlivosť sa čoskoro vyplatí Hľadanie trénera Senators sa zintenzívnilo. Poznáme prvých kandidátov Ďalší potenciálny adept na dres Slovenska na MS je o krok bližšie k vypadnutiuČernák prekonal Pálffyho zápis a hrou telom bol ako na roztrhanie. Vedie celú NHL! Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies