Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
02:00info
TOR
BOS
NHL live
02. 05.
kurzy
02:00info
TOR
BOS
NHL live
03. 05.
kurzy
01:00info
NSH
VAN
04:00info
VGK
DAL
«

Komunita: Diskusia > Rychlejsia NHL?

Tému založil: ezechieljhc
04.02.2011 - 16:33:08
Casto sa hovori o tom, ze NHL je v porovnani s europskymi ligami rychlejsia, ze hraci viac makaju, lebo su na nich kladene vyssie poziadavky atd. Aj ked s tym v zasade suhlasim, chcel by som si vyjasnit jednu vec minimalne ohladom "rychlosti hry", ktoru vidime na obrazovkach. Niektori tvrdia, ze NHL sa nam zda byt rychlejsia kvoli konstrukcii ihriska (uzsie a dlhsie, t.j. menej priestoru = viac aktivity). Ja som sa vsak zamyslal nad tym, ci tento rozdiel v rychlosti nie je aspon scasti sposobeny technikou. Niekde som cital/pocul, ze americke kamery standardne zaznamenavaju hru frekvenciou 25 snimok za sekundu. V porovnani s nasimi podmienkami, kde mame 22 fps, je to o par snimok za sekundu viac. Tato skutocnost sa potom moze (?) prejavit na dlzke nahrateho materialu, t.j. zapas NHL nam ubehne rychlejsie ako zapas zachyteny napr. slovenskymi kamerami. Ako to teda vlastne je?

04.02.2011 - 16:34:50
avatar
kokotina
04.02.2011 - 17:31:29
avatar
jak ti može 60minut v Amerike ubehnuť rychlejšie ako v USA?
04.02.2011 - 17:31:38
avatar
ako v Europe*
05.02.2011 - 07:49:24
avatar
dobrá sranda
05.02.2011 - 08:35:06
avatar
Ja si myslím ze NHL je rychlejsia ale hra nema to nic s kamerami 60 minút je 60 minút všade na svete
05.02.2011 - 10:51:29
avatar
Blbost-proste hraju rychlejsiu hru hlavne vdaka vzhladu klziska.Uzsie,viac miesta v utocnom pasme...Malo by to tak byt vsade je viac akcii a nie jak unas ze ma niekto puk a nikto pomalu nikde.Preto je to naj sutaz
07.02.2011 - 09:22:19
avatar
nuz, ocakaval som trochu zmysluplnejsiu diskusiu, ako len odpovede typu "cocotina"...

Z mojho prispevku asi nedostatocne vyplyva moja otazka. Otazne totiz nie je to, ci je US material v Europe zrychleny (lebo to je FAKT), ale ci sa to prejavuje aj v LIVE vysielani.

takze citacie:

(http://www.microsoft.com/whdc/archive/TempRate.mspx)

The following is a run-down of the video standards currently used in each geographic area. Note that each area actually uses two distinct standards that at first sight seem the same, but are actually very different.

America:
480i59.94Hz (video-originated, that is, scene sampled at 59.94Hz). 480i59.94Hz (film originated, that is, scene sampled at 24Hz, changed to 59.94 using 3:2 pulldown run fractionally slow). In many ways this signal is best regarded as 480p23.47Hz.

Europe:
576i50Hz (video-originated, that is, scene sampled at 50Hz) 576i50Hz (film originated, that is, scene sampled at 24Hz, changed to 50 using frame repeat and run 4% fast ).


Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Telecine#Frame_rate_differences):

In countries that use the PAL or SECAM video standards, film destined for television are photographed at 25 frames per second. Theatrical features originally photographed at 24 frame/s are shown at 25 frame/s. While this is usually not noticed in the picture (but may be more noticeable during action speed , especially if footage was filmed undercranked), the 4% increase in playback speed causes a slightly noticeable increase in audio pitch by about one semitone (...)

Cize, ked sa konvertuje video natocene v US (v NTSC formate) na europsky standard (PAL format), tak dochadza k zrychleniu materialu:

24p material can be converted to the PAL format with the same methods used to convert film to PAL. The most popular method is to speed up the material by 25/24 (4%). (wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/24p)

na zaver moja otazka este raz: prejavuje sa zrychlenie videa aj pri zivom prenose z NHL?

P.S.: k poznamke, ze 60 minut je 60 minut - to je pravda, ale ked natocim zapas slovan kosice na svoju kameru a potom ten zaber zrychlim o 4 %, tak bude trvat kratsie, nie? ani argument, ze ved sa to nataca nazivo, neobstoji, lebo my tu v EU (ale dokonca ani v US) nevidime zapas v real-time (teda to co mame na obrazovke, je vysielane s omeskanim niekolkych sekund v US a v EU aj niekolkych minut). cize kym my sa pozerame na 55. minutu, zapas uz mohol v US skoncit.
07.02.2011 - 10:15:25
avatar
Este si dovolim doplnit jeden celkom pekny clanok k tejto otazke:
http://www.michaeldvd.com.au/articles/PALSpeedUp/PALSpeedUp.asp
07.02.2011 - 10:24:57
avatar
Ciastocnu odpoved na moju otazku som nasiel v jednej diskusii (aj ked bez citacii, takze ten nazor neviem overit):

Analog TV system conversion timing issues apply primarily to film playback and to conversions of pre-recorded programming between PAL and NTSC formats. When a live camera telecast is done in either PAL or NTSC, such as live sports or news, neither format is "faster". They each transmit in real time.
(http://forum.suprbay.org/showthread?tid=76396&page=2)


Odpoved je to ciastocna preto, lebo nevieme, ci pri dodavke "live materialu" z US sa nevykonava nejaka medzikonverzia. v kazdnom pripade, zaujimave by mohlo byt zmerat dlzku toho isteho zapasu nazivo a v reprize.
08.02.2011 - 07:45:15
avatar
Vyzerá to zaujímavo... no o tom, ako by to mohlo byť, nemám po pravde ani len najmenší šajn Niečo podobné (ale možno vôbec nie podobné) ohľadom týchto vecí typu "ako to vyzerá" sa riešilo kedysi na začiatku minulého desaťročia v Čechách, i keď tam išlo o čisto hokejovú otázku, kde sa priamo neprihliadalo na rýchlosť prenosu: bola to skrátka doba, kedy sa rozbiehali nové a pomerne úzke arény v Pardubiciach a Prahe (Sazka), no a akurát vtedy patrili Pardubice i Slavia medzi najlepšie tímy českej ligy so skvelou obranou a talentovaným rýchlym útokom (napr. tam žiaril rychlík Petr Průcha)... no a skrátka Čechov zaujímalo, či by bežný "TV-fanda" rozpoznal rozdiel, ak by sa oba tímy v Sazka Arene navliekli do dresov niektorých mužstiev NHL, premaľovali by sa čiary a všetko ostatné okolo ľadu na zámorské rozmery, a hralo by sa podľa pravidiel NHL... toto je jediné, čo tu môžem napísať, i preto, že by sa to nehodilo nikde inde a tiež ma kedysi táto otázka zaujala... ale inak priamo k tejto téme nemám čo napsať...
08.02.2011 - 12:28:08
avatar
Je to pekná teória, no počet snímok za sekundu nemá nič spoločné s rýchlosťou hry. Keby si natočil video toho istého hráča s 30 fps a 5 fps, vôbec by na tom 30 fps nešiel rýchlejšie len by bol prechod zo snímky na snímku plynulejší. Pri tom 5 fps by to bolo dosť sekavé no rýchlosť, za ktorú tento hráč prekonal určitú vzdialenosť za rovnaký čas, by bolo rovnaká.
Aj tak kde máš u nás možnosť sledovať NHL v takom obraze ako v USA? Pár možností by som vedel, ale to možno sleduje tak 3% divákov.
Čo je však jasné je to, že tí ktorí hovoria že je NHL rýchlejšia to nehovoria len z televíznej obrazovky.
08.02.2011 - 14:28:51
avatar
Larz, rozumiem tvojej namietke ohladom 30 fps vs 5 fps. Len chcem podotknut, ze rozdiel v dlzke nahravky predsalen vznikne. Ak v US nahram 1 minutovy film s 25 fps a potrebujem ho prehrat v EU, kde nemam podporu 25 fps, ale len 24 fps (tj o jeden snimok za sekundu menej), tak jedine, ako to dosiahnem, je, ze tych 25 FPS vtesnam do 24 fps, teda povodny material o cosi zrychlim (pouzijem akoby FF, fast forward). tak bude 1 sekunda nahrata v US zodpovedat 1 sekunde v EU (vo vysledku dostanem rozdielny pocet snimkov, ale nie preto, ze by som nejake snimky vynechal).
No a kde mam moznost sledovat NHL tak ako v US u nas - predsa na internete. Mnohi US fanusikovia streamuju zabery z kamery umiestnenej v ich obyvacke a namierenej na LIVE prenos napr. z ESPN. Tu by sa dalo zmerat, ako dlho prebieha zapas a potom porovnat s vysielanim toho isteho zapasu na Nova sport napr.
Na zaver len tolko, ze ja nespochybnujem fakt, ze NHL je rychlejsia. Je a o dost. Preto pozeram len NHL =)
15.02.2011 - 06:50:42
avatar
Niečo na tom možno bude. Včera som videl posledných 10 minút zápasu Dallas vs. Columbus a to tempo vyzeralo tak nehorázne rýchlo, že by prekonalo aj radu zápasov play-off... Navyše v Dallase je vždy kamera postavená ešte dosť nízko, čo pôsobí dojmom strašne širokého klziska, no i tak sa hra pomalšia nezdala, skôr naopak...

1

Ak sa chcete zapojiť do diskusie, prosím prihláste sa alebo ak ešte nemáte vlastný úcet, zaregistrujte sa.

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies