Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
19. 03.
kurzy
00:00info
BOS
OTT
NHL live
00:00info
DET
CBJ
00:00info
NJD
PIT
00:00info
NYR
WPG
00:00info
PHI
TOR
00:30info
NYI
CAR
01:00info
NSH
SJS
01:00info
STL
COL
02:00info
EDM
MTL
03:00info
ANA
MIN
03:30info
LAK
CHI
03:00info
VAN
BUF
03:00info
VGK
TBL
NHL live
20. 03.
kurzy
00:30info
WSH
TOR
NHL live
01:00info
DAL
ARI
03:00info
LAK
MIN
«

Správy z NHL

Pokročilé štatistiky: Adepti na Vezina Trophy? Top brankár medzi nimi nie je

Po troch štvrtinách sezóny 2019/20 hlasovali všetci generálni manažéri tímov NHL o predbežnom držiteľovi ceny pre najlepšieho brankára sezóny – Vezina Trophy. Víťazom by sa stal Andrej Vasilevskij z Lightning (75 bodov, 11x na prvom mieste), pred dvojicou Tuukka Rask z Bruins (63 bodov, 5x) a Ben Bishop zo Stars (49 bodov, 1x).

Po tomto hlasovaní sa spustila vlna kritických reakcií hlavne z radov milovníkov rozšírených štatistík. Dôvodom bolo jedno meno, ktoré výrazne vyčnieva túto sezónu v bránkovisku a jeho meno sa medzi prvou trojicou ani len neobjavilo. Treba však napísať, že generálni manažéri väčšinou hlasujú povrchne na základe „tímových" štatistík. Tým máme na mysli počet víťazstiev, priemer gólov na zápas či percentuálnu úspešnosť zákrokov.

Prečo ich berieme ako „tímové", sa môžete dočítať tu:
Pokročilé štatistiky: Zabudnite na staré metriky. Ako určiť kvalitu brankára?

Kto teda rozprúdil túto horlivú diskusiu a ktoré meno tam určite malo byť?

Odpoveď je brankárska jednotka tímu Winnipeg Jets, Connor Hellebuyck.

Dvadsaťšesťročný Američan stihol v tejto sezóne odchytať 58 zápasov (3268:33 min) a pripísal si 31 víťazstiev (2. v lige), priemer gólov na zápas 2,57 (14. medzi brankármi s minimálne 20 odchytanými zápasmi) a úspešnosť zákrokov 92,2 % (7.). Aj tu sa síce zaradil medzi ligovú elitu, ale skutočnú kvalitu odhalíme až pri iných metrikách.

Tie rozšírené berú v úvahu, okrem iných, napríklad aj množstvo či kvalitu streleckých pokusov (miesto, typ strely, uhol...), čo nám rozhodne bližšie poukáže na kvalitu brankárskeho remesla.

V hre 5 na 5 dosiahol úspešnosť zákrokov 92,78 %, pričom predpokladanú, akú by mal priemerný ligový brankár za rovnakých podmienok, 91,63 %, čo mu dáva k dobru +1,14. Tento rozdiel ukazuje, o koľko lepší prípadne horší je brankár v porovnaní s tým, čo by za daných podmienok vykazoval priemerný ligový brankár, pričom 0 znamená, že si viedol priemerne.Táto plusová hodnota ho zaradila na 2. pozíciu v lige medzi brankármi, ktorí odchytali aspoň 1000 minút (54 hodnotených brankárov).

Kumulatívny ukazovateľ počtu inkasovaných gólov v porovnaní s priemerným ligovým brankárom za rovnakých podmienok (Goals Saved Above Average) má najlepší v celej súťaži, konkrétne +15,99. To znamená, že zachránil Jets o skoro 16 gólov viac, ako by to dokázal priemerný ligový brankár za rovnakých podmienok.

Hlavne tu však máme štatistiku, ktorú analytici považujú za možno najvýznamnejšiu v rámci brankárskych ukazovateľov. Ide o góly chytené oproti očakávaným (Goals Saved Above Expected). Táto porovnáva skutočný počet inkasovaných gólov oproti počtu očakávaných, na základe vyššie spomínaných faktorov (kvalita streleckých pokusov).

Hellebuyck má vo všetkých herných situáciách jednoznačne najlepšiu hodnotu v súťaži, vysoko pozitívnych +19,86. Za ním nasleduje Darcy Kuemper z Coyotes s priepastným rozdielom za +8,71. V priloženom grafe nájdeme poradie brankárov s minimálne 37 zápasmi podľa MoneyPuck:

Na svojom konte má aj najviac „kvalitných štartov" zo všetkých brankárov v súťaži a to 36. Ide o zápasy, v ktorých chytal natoľko kvalitne, že dal svojmu tímu šancu zvíťaziť, resp. dosiahol v zápase vyššiu úspešnosť zákrokov ako je ligový priemer (91%) prípadne aspoň 88,5% v zápase, kde čelil 20 alebo menej strelám.

K tomu všetkému treba pridať, v akých podmienkach sa k týmto hodnotám dopracoval. Defenzíva Jets prešla v lete veľkou obmenou a počas sezóny patrili v tejto hernej činnosti k najhorším tímom v lige. V bránke s Hellebuyckom dovolili súperom v hre 5 na 5 v prepočte na 60 minút 32,39 striel na bránku (11. najhorší, +1000 min, 54 hodnotených brankárov), 27,9 príležitosti na skórovanie (17.), z toho však až 12,68 bolo z tých najnebezpečnejších miest na skórovanie (3.) a to všetko mu dáva očakávané inkasované góly 2,57 (6.najvyšší v lige). No a skutočný stav inkasovaných gólov... 2,31 a skok zo 49. pozície (xGA/60) na 17. (GA/60).

V priloženom grafe si môžeme pozrieť brankárov už spomínanom hodnotení „Goals Saved Above Expected" relatívne voči kvalite streleckých pokusov.

Čím je farba viac fialová, tým brankár čelí menšej kvalite streleckých pokusov a pri okrovej je to naopak.

Hellebuyck napriek veľmi zložitej práci jednoznačne dominuje brankárskemu ligovému pelotónu. A kde tu nájdeme meno Andrej Vasilevskij?

Bez ohľadu na to, čo sa stane a či bude sezóna ešte pokračovať, Connor Hellebuyck je jednoznačne najväčší ašpirant na zisk Vezinovej trofeje a to nemusí byť jediné jeho ocenenie.

Bližší pohľad ukázal, ako vyčnieva nad ostatnými kolegami v bránkovisku, a to všetko za jednou z najhorších defenzív v lige. Aj preto je pre mnohých aj kandidátom na nomináciu pre cenu určenú najužitočnejšiemu hráčovi sezóny, Hart Trophy.

Tu by však záležalo na tom, či by si Winnipeg Jets vybojoval účasť v bojoch o Stanleyho pohár. Momentálne sa síce nachádzajú na postupovej priečke, ale ak by sa základná časť už nedohrala, v percentuálnom prepočte bodov by s postupovej pozície vypadli. To by ho s veľkou pravdepodobnosťou stálo druhú nomináciu. Napriek tomu, že má druhú najvyššiu WAR (Wins Above Replacement) celkovo medzi všetkými hráčmi NHL a aj najvyššiu GPS (Goalie Point Shares) medzi brankármi za 12,5 (to znamená, že Jets získali 6 víťazstiev dôsledku jeho hry v bránkovisku). Nedokázal by však svoj tím dostať tam, kde sezóna nekončí väčšinou už v apríli. A to sa neodpúšťa.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Rebríček experta: Uvidíme na drafte 2025 návrat Slováka do prvého kola? Zomrel bývalý hráč Penguins. Mal len 42 rokov Blíži sa play-off. Dvorský má fantastickú formu, no darilo sa viacerým SlovákomVšetci Slováci bodovali, štyria zahviezdili. Najproduktívnejší boli Kelemen a Koch Ovečkin chytil druhý dych: Napodobnil dve veľké legendy, toto dokázal ako prvý v histórii! + video Opäť sa stretávajú generálni manažéri tímov NHL. Čo je kľúčovým bodom programu? Rangers prišli na niekoľko týždňov o obrancu. Naplnili sa obavy? Kariéru končí hráč s 1000+ duelmi v NHL. Bol aj najužitočnejším hráčom zápasu hviezdRuský obranca bol suspendovaný za svoj čin z floridského derby Montreal preradil svoju jednotku draftu z Európy do AHL. Ako zareagoval Slafkovský?Flames, Oilers a Wild podpisovali zmluvy s mladíkmi Pospíšil otvorene o škandále: Veľká škoda, čo sa udialo. Bola to hlúposť Dvom Slovákom sa play-off vzdialilo, jeden je už na postupovej priečke! Kňažko nebodoval ani sa netešil z výhry Zlá správa: Anaheim priniesol nemilú novinku o Regendovi Vytvorí Nemec rekord? Ak by skončil ročník teraz, bol by jeho! Bedard medzi hráčmi týždňa. Na čele je ruská hviezda Život v prvom útoku: Nový parťák je skvelý, no musíte byť neustále v strehu, tvrdí Pospíšil Slafkovský by s týmto tempom dokázal, čo naposledy zvládli Hossa a Gáborík!Dvorského gólová séria je mimoriadna. Len jeden hráč v lige zažil dlhšiu! Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies