SlovakNHL.sk

Dvorský prirovnaný k hviezde: Je realistické, aby si zahral v NHL už v budúcej sezóne?

Slovenský útočník Dalibor Dvorský bol smutný, keď sa Slovensko rozlúčilo s majstrovstvami sveta juniorov už v štvrťfinále. V tíme St. Louis Blues však smútok z jeho výkonov na turnaji nemali. Práve naopak. Aj keď bol tretím najmladším hráčom tímu, jeho prítomnosť bolo cítiť.

„Má v sebe ‘ten’ faktor. Chlapci sledujú, čo robí, či je to práca pred tréningom alebo vhadzovania po tréningu, môžete vidieť, ako k nemu gravitujú pre jeho úspechy a úsilie, ktoré do toho vkladá,“ povedal asistent slovenskej reprezentácie Scott Moser pre The Athletic.

„Je to jeden z najlepších hráčov v ochraňovaní puku, akých som kedy videl. Niekedy predbehne hru a ak nemá pomoc a musí čakať na spoluhráčov, kým sa k nemu pripoja, dokáže získal dve či tri sekundy lepšie, ako som videl u kohokoľvek v tomto veku. Nie je elitným korčuliarom, takže si to rád prehadzuje a veľmi dobre ukazuje súperom chrbát. Potom je tu jeho strela. Každý vie, že ju má skvelú. Nie je to najladnejší korčuliar na svete, ale má v sebe všetko ostatné.“

Moser dokonca mladíka prirovnal k niekdajšej hviezde Blues: „Má v sebe niektoré kvality Ryana O’Reillyho. Jeho pracovitosť, to, že robí veci navyše, že má vysoké IQ a ani nepomyslíte na jeho korčuľovanie, pretože všetko ostatné je také dobré.“

Dvorský po nevýraznom začiatku sezóny vo švédskej SHL prestúpil do juniorskej OHL, kde žiari v drese Sudbury Wolves. Priznáva, že mu viac vyhovuje menší ľad a má radosť z toho, že môže hrávať veľa minút. Ukazuje sa to na ľade, z čoho majú radosť nielen Blues, ale aj Wolves.

„Tá trpezlivosť a pokoj, ktoré prináša, dokáže nimi veci upokojiť a každému dodať viac sebavedomia. Naše presilovky sa otočili k lepšiemu, odkedy k nám prišiel. Má úžasné videnie a dokáže strieľať puk na veľmi elitnej úrovni v jeho vekovej kategórii,“ povedal generálny manažér Wolves Rob Papineau.

Dvorský dominuje mnohým kľúčovým aspektom hry, a tak sa tu vynára otázka, či sa v budúcej sezóne nevráti k mužom na úrovni AHL. Generálny manažér Blues Bill Armstrong dokonca riešil to, či by to nemohlo byť na úrovni Národnej hokejovej ligy.

„Môže ísť v budúcej sezóne buď do Sudbury, alebo ho môžeme poslať do AHL, či by sa mohol dostať aj do NHL. Kto vie? Ak si zoberiete miesta, z ktorých sú hráči draftovaní, kedy prichádzajú do ligy a kedy sú dôležitými hráčmi, tak viete, že to v budúcom roku nebude. História ukazuje, že to nie je realistické,“ povedal Armstrong.

„Pre Roberta Thomasa bolo ľahšie prísť do tímu s veteránmi. Je náročnejšie prichádzať do tímu plného mladíkov. Vidíte tímy, ktoré to robia a je to ťažká liga na učenie. Muži sa nekrotia. Majú svoju prácu a tou je vyhrávať zápasy. Je im jedno, či máte 18 alebo 19 rokov. Ak vás môžu využiť, urobia to. Máme plán pre pár nasledujúcich rokov, kedy budeme tím dopĺňať o nejakých skúsenejších hráčov a implementovať aj mladších hráčov. Nie je však receptom na úspech ponáhľať sa s nimi zo zlých dôvodov.“

Medzitým bude Armstrong sledovať Dvorského, ako napreduje v Sudbury, kde sa podľa neho „učí v dobrom prostredí“. A Wolves budú medzitým ťažiť z prítomnosti hráča, ktorý ich privádza do úžasu.

„Na tak mladý vek je obrovský profík. Všetko, čo robí, je vyzreté. Na ľade aj mimo neho je prvotriednym človekom a každý ho rád sleduje. Bude skvelým hráčom St. Louis Blues,“ dodal Papineau.

// Publikované: 04. 01. 2024
 

Posledný zápas

17. 04. 2024
DAL 
-
 STL

2:1 SN

(0:0, 0:1, 1:0, 0:0, 1:0)

Nasledujúci zápas

Žiadne zápasy nie sú naplánované.

Novinky z tímu

10. 04. 2024 - Obranca St. Louis Justin Faulk vynechá zvyšok základnej časti pre zranenie hornej časti tela, ktoré utrpel v sobotnom zápase proti San Jose pri bitke s Lukeom Kuninom. Jeho stav sa posudzuje na týždennej báze. Medzitým, útočník Jake Neighbours utrpel v sobotu zranenie hornej časti tela, ktoré sa posudzuje denne. V stredu hrať nebude.
27. 02. 2024 - Tím St. Louis Blues v pondelok oznámil, že aktivoval z listiny zranených hráčov obrancu Justina Faulka. Ten vynechal posledných 12 zápasov pre zranenie hornej časti tela. Predtým odohral 40 duelov so ziskom dvoch gólov a 19 bodov. Blues budú najbližšie v akcii v utorok vo Winnipegu.
21. 02. 2024 - Tím St. Louis Blues umiestnil v utorok na listinu zranených hráčov obrancu Scotta Perunovicha, ktorého sužuje zranenie dolnej časti tela. Obranca Justin Falk bol zase so zranením dolnej časti tela umiestnený na listinu dlhodobo zranených hráčov. Zo Springfieldu z nižšej AHL bol povolaný obranca Zach Bolduc.

Aktuálne v diskusii


Vújtek (03.10.2016 - 08:14:40):
môze byt Brigant nie, napr. Jakubech áno ... ale vzdy si to Hapal logicky obháji a hned sa k tomu aj musel v médiach vyjadrovat zatial čo Ernie by musel vzdy obhajovat tak 1/4 zostavy minimálne a ked sa ho na to niekto z tých pár novinárov opýta tak ešte sa cíti podráždený, akoby nemali ani právo.... na druhu stranu aspon sa nám tu kazdý rok stará o hlavnu tému. Fakt sa teším uz o mesiac na turnaj do Norska koho zoberie. :-D

peto10 (03.10.2016 - 01:29:04):
Ale páni už dosť!!! Toto je téma o MSJ a nie o futbale, našej lige alebo o projekte. O tom môžte diskutovať v príslušných témach. Toto je téma čisto o nomináciách a o samotných majstrovstvách.

Slováci v tíme

V súčasnosti v tíme nepôsobí slovenský hráč. V minulosti obliekali dres Blues Peter Šťastný, Róbert Petrovický, Pavol Demitra, Ľubomír Bartečko, Michal Handzuš, Vladimír Országh, Peter Smrek, Jaroslav Obšut, Ladislav Nagy, Peter Sejna a Jaroslav Halák.

Reklama

O tíme v kocke

St. Louis Blues

Vznik: 1967
Aréna: Enterprise Center (kapacita: 19 022)
Adresa: Enterprise Center, 1401 Clark Avenue, St. Louis, MO 63103
Oficiálny web: www.stlouisblues.com
Farma(AHL): Peoria Rivermen
Najväčšie úspechy: Stanley Cup (2019)
Vyradené čísla: 2 (A.MacInnis), 3 (B.Gassoff), 5 (Bo.Plager), 8 (Ba.Plager), 11 (B.Sutter), 16 (B.Hull), 24 (B.Federko), 99 (W.Gretzky)
Slováci v tíme: Peter Šťastný, Róbert Petrovický, Pavol Demitra, Ľubomír Bartečko, Michal Handzuš, Vladimír Országh, Peter Smrek, Jaroslav Obšut, Ladislav Nagy, Peter Sejna, Jaroslav Halák