SlovakNHL.sk

Najväčšie brankárske talenty – Švédsko

V predošlých dvoch častiach seriálu sme si predstavili najtalentovanejších brankárov z Kanady a Ruska. Dnes prišiel rad na ďalšiu hokejovú veľmoc – Švédsko.

1. ANTON FORSBERG (Columbus Blue Jackets, 22 rokov)

V roku 2011 bol jedným zo štyroch švédskych brankárov, ktorých si kluby v NHL vybrali. Forsberg prišiel na rad v siedmom kole. Z celkovej 188. priečky ho draftoval klub Columbus Blue Jackets.

Po drafte pôsobil rok v druhej švédskej lige Allsvenskan, v ďalšej sezóne sa presunul do najvyššej SHL. Ukončil ju však v zámorskej AHL. Juniorský majster sveta z roku 2012 má na konte už päť štartov v NHL (bilancia: 0-4-0). Všetky zaznamenal v uplynulom ročníku, keď dostal príležitosť po zranení Sergeja Bobrovského.

Rodák z Härnösandu patrí k vyšším gólmanom, jeho silnou stránkou je skvelý pohyb v bránkovisku. Potrebuje však zlepšiť schopnosť čítať hru a hrať pod tlakom.

V aktuálnom ročníku chytá v AHL, kde bol v minulej sezóne ako nováčik jedným z najlepších brankárov. O post jednotky v Lake Erie súperí s talentovaným Fínom Joonasom Korpisalom.

2. OSCAR DANSK (Columbus Blue Jackets, 21 rokov)

Pred troma rokmi mu len tesne ušiel draft v prvom kole, keď si ho z celkového 31. miesta (prvé v druhom kole) vybrali zástupcovia Columbusu Blue Jackets.

Rodák zo Štokholmu sa hneď po drafte presunul do kanadskej juniorky, kde odchytal dve sezóny. Počas nich získal dve strieborné medaily na juniorskom svetovom šampionáte, vlani sa stal najlepším brankárom. Uplynulý ročník bol pre neho prvým medzi seniormi – odchytal ho v AHL a ECHL.

Dansk má výhodu, že je vyšším gólmanom, a tak svojou veľkosťou pokrýva značnú časť bránky. V bránkovisku je veľmi pohyblivý, má dobré technické zručnosti a vie chytať pod tlakom. Ostáva len na ňom, ako využije veľký potenciál.

Organizácia Blue Jackets disponuje niekoľkými talentovanými brankármi, a preto sa Dansk rozhodol pre aspoň ročné hosťovanie vo švédskom klube Rögle BK. V tíme SHL tvorí tandem s nórskym reprezentantom Larsom Voldenom.

3. LINUS ULLMARK (Buffalo Sabres, 22 rokov)

V roku 2012 prešli draftom dvaja švédski brankári. Okrem Danska mal dôvod na úsmev aj Linus Ullmark, ktorého si vybralo Buffalo Sabres v šiestom kole (163. pozícia).

Ullmark však nešiel hneď po drafte do Ameriky, ale zostal v rodnej krajine. Tri ročníky odchytal v MODE, z toho uplynulé dva bol jednotkou. Vlani bol dokonca najlepším brankárom súťaže a trojkou švédskej reprezentácie, ktorá skončila tretia na MS.

Rodák z Lugnviku je atletickým brankárom, ktorý má výborné reflexy a psychickú odolnosť. Tú ukázal aj vo švédskej lige, kde sa napriek mladému veku etabloval medzi najlepších gólmanov.

Vedenie Sabres si od neho veľa sľubuje, a tak sa s jeho príchodom do Ameriky nikam po minuloročnom podpise nováčikovskej zmluvy neponáhľalo. V tejto sezóne sa očakávalo, že bude chytať v AHL, no zaznamenal už 12 štartov za Sabres.

4. FELIX SANDSTRÖM (Philadelphia Flyers, 18 rokov)

Skvelú prácu švédskych trénerov s brankármi dokumentoval na tohtoročnom drafte Sandström, ktorého si v treťom kole (70. miesto) vybral tím Philadelphia Flyers.

Rodák z Gävle chytal v posledných rokoch za juniorské tímy Brynäsu, no od sezóny 2013/14 si pripísal aj niekoľko štartov za seniorský klub v SHL. Tento rok štartoval na MS osemnásťročných, no chytal aj za reprezentačnú dvadsiatku. Očakáva sa, že by mal chytať aj na najbližšom juniorskom svetovom šampionáte.

Sandström sa napriek mladému veku vyznačuje skvelým pohybom v bránkovisku. Jeho hokejová inteligencia je tiež na dobrej úrovni a skúsenosťami sa ešte zlepší. Jeho rast trochu zabrzdilo zranenie, pre ktoré vynechal časť minulého ročníka.

V tomto ročníku chytá v rodnej krajine za Brynäs. O pár rokov by sa však mal presunúť do Severnej Ameriky.

5. MARCUS HÖGBERG (Ottawa Senators, 20 rokov)

Pred dvoma rokmi draftovali kluby 21 brankárov. Najvyššie z Európanov sa ocitol Marcus Högberg, ktorého si v treťom kole zo 78. priečky vybrali zástupcovia Ottawy Senators.

Dvadsaťročný rodák z Örebra pôsobí od roku 2010 v Linköpingu. Najskôr chytal za juniorské tímy, v uplynulom ročníku bol už jednotkou seniorského mužstva v SHL. A neviedol si vôbec zle. V základnej časti odchytal 27 zápasov s 91,7-percentnou úspešnosťou zákrokov. V minulosti reprezentoval Švédsko na juniorských MS hráčov do 18 aj 20 rokov. V oboch kategóriách získal striebro.

Högberg svojimi parametrami pripomína skôr obrancu. Meria 195 centimetrov a váži 95 kilogramov. Napriek obrovskej postave má skvelú atletickosť a výborné reflexy. Jeho výhodou je, že v náročných situáciách nepanikári. Mal by však zlepšiť prácu s lapačkou.

V júli sa zúčastnil nováčikovského kempu Ottawy, no s kanadským klubom zatiaľ nepodpísal zmluvu. V aktuálnom ročníku chytá opäť za Linköping, ktorý je aj účastníkom Ligy majstrov.

// Publikované: 09. 12. 2015
 

Posledný zápas

17. 04. 2024
PHX 
-
 EDM

5:2

(1:1, 1:0, 3:1)

Nasledujúci zápas

Žiadne zápasy nie sú naplánované.

Novinky z tímu

10. 04. 2024 - Hlavný tréner Arizony Andre Tourigny v utorok povedal, že obranca Travis Dermott pravdepodobne vynechá posledné zápasy sezóny po tom, čo utrpel zranenie pri bodyčeku Lukea Kunina v nedeľnom zápase proti San Jose. Útočník Nick Bjustad sa medzitým vrátil do Phoenixu s nešpecifikovaným zranením.
05. 04. 2024 - Tím Arizona Coyotes vo štvrtok zverejnil podobu novej arény, ktorú plánuje vybudovať v severnej časti Phoenixu. Či bude mať tú príležitosť, rozhodne dražba o kúpu vytipovaného pozemku. Coyotes však vo štvrtok vyjadrili záväzok urobiť všetko preto, aby dražbu vyhrali. K dražbe dôjde o 83 dní. Ak by uspeli, nová hala by mohla byť pripravený už pre sezónu 2027/28. Jej výstavba by mala presiahnuť tri miliardy amerických dolárov.

27. 03. 2024 - Legendárny Shane Doan zažil v utorok veľký večer vo svojom živote. Naplnený hrdosťou sa mohol tešiť z gólu svojho syna Josha, ktorý v zápase Arizony proti Columbusu debutoval v NHL. Nakoniec pomohol k výhre 6:2 dvoma gólmi, aby sa stal prvou hviezdou zápasu!

Aktuálne v diskusii


Vújtek (03.10.2016 - 08:14:40):
môze byt Brigant nie, napr. Jakubech áno ... ale vzdy si to Hapal logicky obháji a hned sa k tomu aj musel v médiach vyjadrovat zatial čo Ernie by musel vzdy obhajovat tak 1/4 zostavy minimálne a ked sa ho na to niekto z tých pár novinárov opýta tak ešte sa cíti podráždený, akoby nemali ani právo.... na druhu stranu aspon sa nám tu kazdý rok stará o hlavnu tému. Fakt sa teším uz o mesiac na turnaj do Norska koho zoberie. :-D

peto10 (03.10.2016 - 01:29:04):
Ale páni už dosť!!! Toto je téma o MSJ a nie o futbale, našej lige alebo o projekte. O tom môžte diskutovať v príslušných témach. Toto je téma čisto o nomináciách a o samotných majstrovstvách.

Slováci v tíme

panikRichard
PÁNIK

krídelník
#14

Reklama

O tíme v kocke

Arizona Coyotes

Vznik: 1972/1996
Aréna: Jobing.com Arena (kapacita: 17 500)
Adresa: Arizona Coyotes, ALLTEL Ice Den, 9375 E. Bell Road, Scottsdale, AZ 85260
Oficiálny web: www.phoenixcoyotes.com
Farma(AHL): San Antonio Rampage
Najväčšie úspechy: 2x finále konferencie (1985, 1987)
Vyradené čísla: 9 (B.Hull), 10 (D.Howerchuck), 19 (S.Doan), 25 (T.Steen), 99 (W.Gretzky)
Slováci v tíme: Michal Handzuš, Ladislav Nagy, Branko Radivojevič, Radoslav Suchý, Tomáš Surový, Marcel Hossa, Richard Pánik, Miloš Kelemen, Adam Ružička