SlovakNHL.sk

Zabudnuté tímy NHL II. – Quebec Bulldogs

Keď sa povie Quebec City a NHL, nájde sa len málokto, kto by nepomyslel na už neexistujúci klub Quebec Nordiques. Tím, za ktorý nastupovali aj bratia Šťastní, pôsobil v kanadsko-americkej súťaži od roka 1979. Nebol však prvým tímom z Quebec City, ktorý mal tú česť hrávať v najlepšej lige sveta.

Quebec si Národnú hokejovú ligu premiérovo užíval už v ročníku 1919/20. Vtedy išlo o už zabudnutý tím Quebec Bulldogs, ktorý je zvečnený ako dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára. Oficiálne bol známy ako Quebecký hokejový klub a neskôr Quebecký Atletický klub. V NHL vydržal len krátko – jednu sezónu.

Bulldogs mali tradíciu v Quebec City už od konca 19. storočia. V skutočnosti ide o jeden z prvých organizovaných klubov ľadového hokeja, ktorý začal písať svoju históriu v roku 1878. Odvtedy hral v mnohých súťažiach – AHAC, CAHL, ECAHA, CHA, NHA.

„Modro-bieli“ zažili svoje najúspešnejšie obdobie v Národnej hokejovej asociácii. V roku 1912 získali v konkurencii Ottawy a dvoch montrealských tímov (Wanderers, Canadiens) svoj prvý Stanley Cup. O rok neskôr, keď sa liga rozrástla o dva kluby z Toronta, ho obhájili.

V NHA odohrali ešte štyri sezóny a trikrát skončili tretí. V lige v tom čase vládla frustrácia zo spôsobov majiteľa Toronta Blueshirts Eddieho Livingstonea a keďže ho kluby nemohli z ligy vyradiť, rozhodli sa pre iné riešenie. Štyri kluby, vrátane Quebecu, založili v roku 1917 novú ligu – NHL.

Quebec však do nej nevstúpil v premiérovej sezóne. Problémom boli financie. Ottawu Senators, Montreal Canadiens a Montreal Wanderers tak doplnil klub Toronto HC, priamy predchodca súčasných Maple Leafs. Druhá sezóna NHL sa odohrala len s troma klubmi.

Do tej tretej sa chcel zapojiť aj tím z Quebec City. Jeho štart bol odobrený, a tak sa v ročníku 1919/20 objavili na mape NHL Athletics. Veľmi úspešní však neboli. V prvej polovici sezóny skončili štvrtí, keď v 12 zápasoch získali len štyri body. V druhej polovici tento výsledok zopakovali, a tak obsadili posledné miesto.

Do klubu sa pritom vrátil bývalý „Bulldog“ Joe Malone, ktorý počas predošlých dvoch sezón hrával za Canadiens. Aj napriek tomu, že jeho tím vyhral len štyri zápasy a strelil dokopy 91 gólov, on vyhral so 49 bodmi ligové bodovanie a nastrieľal 39 gólov. Bol to asi jediný svetlý bod zlého ročníka.

Pred ďalšou sezónou sa NHL rozhodla pôsobenie klubu ukončiť a predala ho novým majiteľom. Tí klub okamžite presťahovali do Hamiltonu, kde vznikli Tigers. To bol zároveň krok, ktorý zabránil konkurenčnej lige založenej Livingstoneom rozšíriť svoj vplyv.

V Hamiltone pôsobilo ešte niekoľko hráčov, ktorí si pamätali éru Bulldogs. Tým posledným, ktorý sa v tejto organizácii predstavil, bol Dave Ritchie v roku 1926. Quebec City o hokej neprišlo, ale popredná liga sa v ňom nehrala až do roku 1972, keď ako súčasť WHA vznikli Nordiques. Tí vrátili NHL do mesta v roku 1979. V lige pobudli do roku 1995 a odvtedy na jej mape tím z tohto mesta chýba.

// Publikované: 12. 12. 2015
 

Posledný zápas

17. 04. 2024
PHX 
-
 EDM

5:2

(1:1, 1:0, 3:1)

Nasledujúci zápas

Žiadne zápasy nie sú naplánované.

Novinky z tímu

10. 04. 2024 - Hlavný tréner Arizony Andre Tourigny v utorok povedal, že obranca Travis Dermott pravdepodobne vynechá posledné zápasy sezóny po tom, čo utrpel zranenie pri bodyčeku Lukea Kunina v nedeľnom zápase proti San Jose. Útočník Nick Bjustad sa medzitým vrátil do Phoenixu s nešpecifikovaným zranením.
05. 04. 2024 - Tím Arizona Coyotes vo štvrtok zverejnil podobu novej arény, ktorú plánuje vybudovať v severnej časti Phoenixu. Či bude mať tú príležitosť, rozhodne dražba o kúpu vytipovaného pozemku. Coyotes však vo štvrtok vyjadrili záväzok urobiť všetko preto, aby dražbu vyhrali. K dražbe dôjde o 83 dní. Ak by uspeli, nová hala by mohla byť pripravený už pre sezónu 2027/28. Jej výstavba by mala presiahnuť tri miliardy amerických dolárov.

27. 03. 2024 - Legendárny Shane Doan zažil v utorok veľký večer vo svojom živote. Naplnený hrdosťou sa mohol tešiť z gólu svojho syna Josha, ktorý v zápase Arizony proti Columbusu debutoval v NHL. Nakoniec pomohol k výhre 6:2 dvoma gólmi, aby sa stal prvou hviezdou zápasu!

Aktuálne v diskusii


Vújtek (03.10.2016 - 08:14:40):
môze byt Brigant nie, napr. Jakubech áno ... ale vzdy si to Hapal logicky obháji a hned sa k tomu aj musel v médiach vyjadrovat zatial čo Ernie by musel vzdy obhajovat tak 1/4 zostavy minimálne a ked sa ho na to niekto z tých pár novinárov opýta tak ešte sa cíti podráždený, akoby nemali ani právo.... na druhu stranu aspon sa nám tu kazdý rok stará o hlavnu tému. Fakt sa teším uz o mesiac na turnaj do Norska koho zoberie. :-D

peto10 (03.10.2016 - 01:29:04):
Ale páni už dosť!!! Toto je téma o MSJ a nie o futbale, našej lige alebo o projekte. O tom môžte diskutovať v príslušných témach. Toto je téma čisto o nomináciách a o samotných majstrovstvách.

Slováci v tíme

panikRichard
PÁNIK

krídelník
#14

Reklama

O tíme v kocke

Arizona Coyotes

Vznik: 1972/1996
Aréna: Jobing.com Arena (kapacita: 17 500)
Adresa: Arizona Coyotes, ALLTEL Ice Den, 9375 E. Bell Road, Scottsdale, AZ 85260
Oficiálny web: www.phoenixcoyotes.com
Farma(AHL): San Antonio Rampage
Najväčšie úspechy: 2x finále konferencie (1985, 1987)
Vyradené čísla: 9 (B.Hull), 10 (D.Howerchuck), 19 (S.Doan), 25 (T.Steen), 99 (W.Gretzky)
Slováci v tíme: Michal Handzuš, Ladislav Nagy, Branko Radivojevič, Radoslav Suchý, Tomáš Surový, Marcel Hossa, Richard Pánik, Miloš Kelemen, Adam Ružička