SlovakNHL.sk

Najväčšie brankárske talenty – Fínsko

V Národnej hokejovej lige (NHL) stále dominujú kanadskí brankári, no do popredia sa v posledných rokoch dostávajú aj európski gólmani. V aktuálnom ročníku patrí prvá pozícia z európskych krajín Švédsku, hneď za ním je Fínsko. A práve najtalentovanejším brankárom z „krajiny tisícich jazier" sa venujeme v ďalšom dieli seriálu.

1. JUUSE SAROS

Vek: 20
NHL práva: Nashville Predators
Draft: 2013 (4. kolo, 99. miesto)

Saros patrí k malej skupine brankárov, ktorí získali medaily na majstrovstvách sveta juniorov aj seniorov pred dovŕšením dvadsiatich rokov.

Pred dvoma rokmi pomohol Fínsku k bronzu na MS osemnásťročných, vlani získal najskôr zlato na šampionáte dvadsaťročných a potom striebro na seniorskom. Tento rok si na MS odkrútil debut – čistým kontom pomohol k výhre 3:0 nad Slovenskom.



Hoci meria 178 centimetrov, výškový deficit kompenzuje vynikajúcou atletickosťou. Výborne vykrýva priestor pri žrdkách a dokáže podávať vyrovnané výkony. To ukázal v posledných dvoch ročníkoch, ktoré ukončil vždy s viac ako 92-percentnou úspešnosťou zákrokov.

Vedenie Predators ho v lete pozvalo do nováčikovského kempu, po ktorom sa obe strany dohodli na zmluve. Saros tak odštartoval novú sezónu v zámorí.

Momentálne chytá na farme v Milwaukee, no pripísal si aj premiérový štart v profilige. Očakáva sa, že v budúcnosti by mohol vystriedať na poste brankárskej jednotky Nashvillu krajana Pekku Rinneho.

2. VILLE HUSSO

Vek: 20
NHL práva: St. Louis Blues
Draft: 2014 (4. kolo, 94. miesto)

Husso je o dva mesiace starší ako Saros, ale napriek tomu prešiel draftom NHL až o rok neskôr. Mnohí tréneri si myslia, že to bolo pre jeho ľahostajnejší prístup k tréningom.

So Sarosom dosiahol podobné úspechy – obaja vybojovali bronz na MS osemnásťročných, s reprezentačnou dvadsiatkou sa stali majstrami sveta. Uplynulé dve sezóny odchytal v domácej súťaži, bol jednotkou IFK Helsinki. Klub vlani doviedol do štvrťfinále Ligy majstrov.

Husso meria 190 centrimetrov, a tak svojím telom dokáže vykryť veľkú časť bránky. V posledných rokoch ukázal veľké odhodlanie zlepšovať sa, čím najlepšie odpovedal na slová kritikov.

Jeho snom je chytať v NHL, kde by sa mohol uchytiť. V aktuálnom ročníku chytá za IFK, kde je spoluhráčom slovenského útočníka Tomáša Záborského. Potom by sa mal presunúť do Severnej Ameriky. Na nový štýl hokeja si s veľkou pravdepodobnosťou bude zvykať vo farmárskej AHL.

3. KAAPO KÄHKÖNEN

Vek: 19
NHL práva: Minnesota Wild
Draft: 2014 (4. kolo, 109. miesto)

Rodák z Helsiniek získal vlani, rovnako ako jeho dvaja starší kolegovia, bronz na MS osemnásťročných. Na prelome rokov 2014 a 2015 bol súčasťou reprezentačnej dvadsiatky. V zápasoch však dostali príležitosť len Saros a Husso.



Kähkönen odchytal minulý ročník na hosťovaní v druhej fínskej súťaži Mestis. Po sezóne ho vyhlásili za najlepšieho brankára aj nováčika ligy. V marci a v apríli sa dostal do povedomia fanúšikov po tom, čo strelil dva góly.

Okrem výbornej práce s hokejkou patria k jeho silným stránkam atletickosť a skvelé reflexy. V prebiehajúcej sezóne súperí o post jednotky v klube Espoo Blues (Liiga) so Švédom Christianom Engstrandom. Je pravdepodobné, že sa zúčastní juniorského šampionátu, ktorý sa na prelome rokov koná práve vo Fínsku.

4. JOONAS KORPISALO

Vek: 21
NHL práva: Columbus Blue Jackets
Draft: 2012 (3. kolo, 62. miesto)

Pred dvoma rokmi štartoval na MS dvadsaťročných. Fínom však šampionát vôbec nevyšiel a bojovali o zotrvanie v elitnej kategórii.

Korpisalo mal po majstrovstvách sveta skvelú druhú časť ročníka, vďaka čomu si vybojoval nováčikovskú zmluvu s Columbusom. Uplynulý ročník začal na hosťovaní v Ilves Tampere, no po vypadnutí v play-off odišiel do Ameriky.

Rodák z Pori je atletickým gólmanom s ohromnou súťaživosťou. Má všetky predpoklady na to, aby sa stal skvelým brankárom. S Ilves má zmluvu aj na sezónu 2015/16, no teraz súperí s Antonom Forsbergom o post jednotky na farme v Lake Erie. Na konte už má aj dva štarty v NHL.

5. JANNE JUVONEN

Vek: 21
NHL práva: Nashville Predators
Draft: 2013 (7. kolo, 203. miesto)

Predvlani sa tešil z majstrovského titulu s reprezentačnou dvadsiatkou, hoci bol až trojkou. Vlani sa do výberu nedostal.

Debut medzi seniormi zažil už v sedemnástich rokoch v drese Pelicans Lahti. V rovnakom klube bol v minulej sezóne jednotkou, ako nováčik odchytal 46 zápasov.

Juvonen patrí k brankárom, ktorí majú slušnú atletickosť, vyrovnanosť výkonov a zbytočne nepanikária. Naďalej však musí pracovať na zlepšení techniky. V lete sa zúčastnil vývojového kempu Predators, ale zmluvu zatiaľ nepodpísal.

V prebiehajúcej sezóne oblieka dres Pelicans, s ktorým má platný kontrakt až do roku 2017. Nashville má niekoľko talentovaných brankárov, vrátane Sarosa, a tak zostáva záhadou, kedy pôjde do zámoria.

// Publikované: 16. 12. 2015
 

Posledný zápas

17. 04. 2024
PHX 
-
 EDM

5:2

(1:1, 1:0, 3:1)

Nasledujúci zápas

Žiadne zápasy nie sú naplánované.

Novinky z tímu

10. 04. 2024 - Hlavný tréner Arizony Andre Tourigny v utorok povedal, že obranca Travis Dermott pravdepodobne vynechá posledné zápasy sezóny po tom, čo utrpel zranenie pri bodyčeku Lukea Kunina v nedeľnom zápase proti San Jose. Útočník Nick Bjustad sa medzitým vrátil do Phoenixu s nešpecifikovaným zranením.
05. 04. 2024 - Tím Arizona Coyotes vo štvrtok zverejnil podobu novej arény, ktorú plánuje vybudovať v severnej časti Phoenixu. Či bude mať tú príležitosť, rozhodne dražba o kúpu vytipovaného pozemku. Coyotes však vo štvrtok vyjadrili záväzok urobiť všetko preto, aby dražbu vyhrali. K dražbe dôjde o 83 dní. Ak by uspeli, nová hala by mohla byť pripravený už pre sezónu 2027/28. Jej výstavba by mala presiahnuť tri miliardy amerických dolárov.

27. 03. 2024 - Legendárny Shane Doan zažil v utorok veľký večer vo svojom živote. Naplnený hrdosťou sa mohol tešiť z gólu svojho syna Josha, ktorý v zápase Arizony proti Columbusu debutoval v NHL. Nakoniec pomohol k výhre 6:2 dvoma gólmi, aby sa stal prvou hviezdou zápasu!

Aktuálne v diskusii


Vújtek (03.10.2016 - 08:14:40):
môze byt Brigant nie, napr. Jakubech áno ... ale vzdy si to Hapal logicky obháji a hned sa k tomu aj musel v médiach vyjadrovat zatial čo Ernie by musel vzdy obhajovat tak 1/4 zostavy minimálne a ked sa ho na to niekto z tých pár novinárov opýta tak ešte sa cíti podráždený, akoby nemali ani právo.... na druhu stranu aspon sa nám tu kazdý rok stará o hlavnu tému. Fakt sa teším uz o mesiac na turnaj do Norska koho zoberie. :-D

peto10 (03.10.2016 - 01:29:04):
Ale páni už dosť!!! Toto je téma o MSJ a nie o futbale, našej lige alebo o projekte. O tom môžte diskutovať v príslušných témach. Toto je téma čisto o nomináciách a o samotných majstrovstvách.

Slováci v tíme

panikRichard
PÁNIK

krídelník
#14

Reklama

O tíme v kocke

Arizona Coyotes

Vznik: 1972/1996
Aréna: Jobing.com Arena (kapacita: 17 500)
Adresa: Arizona Coyotes, ALLTEL Ice Den, 9375 E. Bell Road, Scottsdale, AZ 85260
Oficiálny web: www.phoenixcoyotes.com
Farma(AHL): San Antonio Rampage
Najväčšie úspechy: 2x finále konferencie (1985, 1987)
Vyradené čísla: 9 (B.Hull), 10 (D.Howerchuck), 19 (S.Doan), 25 (T.Steen), 99 (W.Gretzky)
Slováci v tíme: Michal Handzuš, Ladislav Nagy, Branko Radivojevič, Radoslav Suchý, Tomáš Surový, Marcel Hossa, Richard Pánik, Miloš Kelemen, Adam Ružička