Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
02. 05.
kurzy
02:00info
TOR
BOS
NHL live
03. 05.
kurzy
01:00info
NSH
VAN
04:00info
VGK
DAL
«

Správy z NHL

Draft 2017: Najväčšie nádeje medzi obrancami

Jozef Struhár  
17.06.2017

Menej ako týždeň nás delí od vstupného draftu 2017, ktorý sa tento rok uskutoční v americkom Chicagu. Ešte pred ním samotným sa pozrieme na najväčšie nádeje, ktoré sa na ňom predstavia. Od brankárov sa teraz presúvame k hráčom, ktorí stoja pred nimi, k obrancom.

Medzi obrancami nie je až také jasné, kto bude vybraný ako prvý. Isté však je, že veľmi vysoko budú odchovanci fínskej a švédskej hokejovej školy, medzi ktorých sa vmiešava jeden Kanaďan s potenciálom predbehnúť ich všetkých:

1. Cale Makar, Kanada

Cale Makar je typologicky podobný Erikovi Karlssonovi. Má skvelú schopnosť dostať sa rýchlo z obranného pásma do útočného a zdobia ho kvalitné prihrávky, za čo vďačí aj svojmu prehľadu. V poslednej sezóne strelil 24 gólov a nazbieral 75 bodov len v 54 dueloch. Hrával však v AJHL, čo trochu jeho kredit znižuje. V tejto lige bol nielen najlepším obrancom, ale aj najužitočnejším hráčom. Nemal v nej však dostatočnú konkurenciu, akú by mal v CHL. Takisto chce ísť v novom ročníku na univerzitu. Ovplyvní to jeho úspech na drafte? V jeho prospech by mohli hrať pracovitosť a inteligencia, vďaka ktorým ukázal za posledný rok veľký progres. Oceňujú sa u neho aj vodcovské schopnosti a disciplína.

2. Miro Heiskanen, Fínsko

Európskou jednotkou bude takmer určite rodák z fínskeho Espoo, u ktorého je pravdepodobné, že nakoniec bude najvyššie draftovaným obrancom vôbec. V 17 rokoch už hrával v najvyššej fínskej súťaži, pričom v mužstve HIFK dostával dôveru aj v presilovkách a oslabeniach. Je spoľahlivý v obrane, ale jeho rýchlosť mu umožňuje aj ofenzívne výpady. Jeho šikovnosť nie je prekvapivá. Hoci je obrancom, jeho vzorom bol útočný klenot Pavel Daciuk. V Liige zaznamenal päť gólov a päť asistencií v 37 dueloch a na strieborných Majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov bol druhým najproduktívnejším hráčom s 12 bodmi v siedmich dueloch. Napriek mladému veku u neho nie sú žiadne „prekážky“. Jeho cieľom je Stanleyho pohár, čomu chce podriadiť všetko. Táto ctižiadostivosť je pre tímy NHL veľmi lákavá.

Článok pokračuje pod reklamou

3. Erik Brännström, Švédsko

Nebolo by až takým prekvapením, ak by bol ako prvý vybraný aj Brännström. S Makarom má spoločné to, že je štýlom podobný Karlssonovi. Jeho mínusom je nižšia postava, ktorá ho s najväčšou pravdepodobnosťou nejaké to miesto stáť bude. V uplynulej sezóne už hrával medzi mužmi, čo by mu mohlo pomôcť. V drese HV71 odohral 35 zápasov SHL, v ktorých strelil gól a pridal päť asistencií. Tímu pomohol k titulu. V juniorskom tíme odohral 19 zápasov, v ktorých potvrdil svoje ofenzívne zručnosti 23 bodmi (9+14).

4. Timothy Liljergren, Švédsko

Ďalším talentovaným obrancom je Liljegren, ktorý takisto hrával najvyššiu juniorskú i seniorskú ligu vo Švédsku. V drese Rögle odohral v rámci SHL 19 zápasov so ziskom gólu a štyri asistencií. Medzi mladšími hráčmi zaznamenal päť gólov a dve asistencie v 12 dueloch. Jeho vzorom je už spomínaný Karlsson. Je rýchly a má skvelý cit pre hru. V uplynulej sezóne svoj potenciál neukázal naplno, pretože mu v septembri diagnostikovali mononukleózu.

5. Juus Välimäki, Fínsko

Vysoký, no napriek tomu ladný korčuliar je prototypom moderného obrancu, ktorý hrá dobre na oboch koncoch ľadu. Svoje zručnosti z európskej hokejovej školy si už dva roky obohacuje o prvky severomerického hokeja v juniorskej WHL. V poslednej sezóne zaknihoval 19 gólov a 61 bodov v 60 dueloch. To z neho robí hráča, ktorý by mohol byť pokojne draftovaný aj pred vyššie spomínanými Švédmi.

6. Cal Foote, Kanada

A máme tu ďalšieho talentovaného syna bývalej hviezdy NHL. Cal je synom Adama Footea, dvojnásobného víťaza Stanleyho pohára. V sezóne 2016/17 odohral 71 zápasov vo WHL. V drese Kelowny zaznamenal 57 bodov (6+51), pričom hrával veľa minút. Aj napriek väčšiemu počtu bodov a ofenzívnych schopnostiam je jeho prednosťou najmä defenzívna práca, k čomu mu pomáha aj jeho sila, dosah a rozum. Ten mu umožňuje rýchlo získať puk a presnou rozohrávkou poslať spoluhráčov do útoku.

7. Nicolas Hague, Kanada

Ďalším obojsmerným obrancom je Hague, ktorý je však ochotný zmocniť sa úlohy defenzívneho beka, čo potvrdzoval aj v druhej polovici tejto sezóny. V obrane je spoľahlivý a nie je mu cudzia fyzická hrá, čo by pri jeho pôvode a robustnej postave bolo prekvapením. V uplynulej sezóne OHL odohral 65 zápasov, v ktorých zaregistroval 18 gólov, 28 asistencií a 107 trestných minút.

Za zmienku stoja aj: Urho Vaakanainen (Fínsko), Connor Timmins (Kanada), Pierre-Olivier Joseph (Kanada), Henri Jokiharju (Fínsko).



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec má v tomto roku šancu vytvoriť nový rekord MS. Skončí Slafkovský hneď za ním? Dvorskému sa môže otvoriť šanca v NHL: Tlak necítim, vzormi sú mi Slafkovský a Nemec Stamkos chce ďalší Stanley Cup s Tampou. Majú o spoluprácu záujem obe strany? Ikonický analytik má pre Ovečkina radu: Schudni! Adam Sýkora sa tešil z úspešného vstupu do série Jeden Slovák v CHL čelí vyradeniu. Tím druhého postupový mečbal nevyužil + videoBrind’Amour si nie je istý svojou budúcnosťou s HurricanesRuský mladík si pri príchode do Toronta mení meno. Mení sa status Matthewsa? Skvelé novinky: Šatan potvrdil ďalšiu posilu Slovenska na majstrovstvách sveta Odchod z NHL a príchod do Ruska? Ružička urobil významnú zmenuTréner Tampy obliekal brankárov do sukní. Teraz sa ospravedlnil Švédi sa tešia na veľkú hviezdu. A čo Slováci? Rozhodlo sa o Erikovi Černákovi! Hurricanes nemali vlastnú „farmu“. Teraz sa blížia k viacročnej spolupráci s niekdajším partnerom Blues si upísali ďalších dvoch švédskych mladíkov. Do jedného vkladajú veľké nádeje! Anaheim a Carolina si upísali brankárov z Ruska McDavid a spol. oslavujú! Obhajca má zrazu nôž na krku Zlé správy pre obranu Slovenska? Černák dohrával play-off zranený!Finalistami Norrisovej trofeje sú dvaja jej víťazi i mladík, ktorý môže prepísať dejinyDôvod na obavy: Je na tom hviezdny Matthews horšie, ako tím hovorí? NHL naživo: Dallas vo vedení? Koniec pre kráľov?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies