Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
05. 05.
kurzy
22:00info
NYR
CAR
NHL live
01:30info
DAL
VGK
NHL live
06. 05.
kurzy
02:00info
FLA
BOS
«

Magazín

Legendy NHL: Ray Bourque

V NHL odohral 22 sezón a celý ten čas, od svojich 19 rokov, čakal na moment, ktorý prišiel po odohraní jeho posledného zápasu. Už to vyzeralo tak, že sa mu sen nesplní. Raymond Bourque však v roku 2001 napokon zdvihol nad hlavu vytúžený Stanley Cup.

Raymond Jean Bourque sa narodil 28. decembra 1960 v bývalom kanadskom meste Saint-Laurent z provincie Quebec, ktoré je v súčasnosti územno-správnou súčasťou Montrealu. Ako desaťročný sa spolu s rodičmi presťahoval do Montrealu a ako každý mladý Kanaďan, aj on túžil byť hokejistom hrajúcim v NHL.

Raymond Bourque

Ray Bourque bol dlhoročným kapitánom Bostonu. Zostal mu verný aj po aktívnej kariére.

Cieľ sa mu začal plniť v juniorskom tíme Trois-Rivières Draveurs z QMJHL, ktorý ho draftoval v treťom kole. Po polovici sezóny bol vymenený do Sorelu a po vydarených sezónach strávených v Sorele a vo Verdune, v ktorých získal dvakrát ocenenie najlepšieho obrancu, ho čakal v roku 1979 debut v NHL.

Najskôr však musel byť draftovaný. V prvom kole, z celkového ôsmeho miesta, si ho vybral americký tím Boston Bruins, ktorý na to využil voľbu získanú vo výmene s Los Angeles v roku 1977.

Článok pokračuje pod reklamou

Hneď vo svojom prvom zápase NHL, v ktorom Bruins hrali proti Winnipegu, strelil Bourque gól. Sezóna sa mu mimoriadne vydarila, získal Calder Trophy pre najlepšieho nováčika, dostal sa do prvého All-Star tímu a so 65 bodmi vytvoril rekord v počte získaných bodov obrancom nováčikom.

V roku 1985 po prvýkrát na drese nosil kapitánske céčko. Na hrudi ho mával počas zápasov vonku. V domácich stretnutiach ho mával veterán Rick Middleton. Ten v roku 1988 ukončil kariéru a tak sa Bourque stal jediným kapitánom Bostonu.

Na jeho drese prišlo ešte k jednej zmene. Keď Bruins 3. decembra 1987 vyradili z používania číslo 7, ktoré predtým nosil Phil Esposito, Bourque pridal jednu sedmičku a po ôsmich sezónach začal nosiť dres s novým číslom 77.

V Bostone strávil 21 sezón, počas tohto času získal päťkrát Norris Trophy pre najlepšieho obrancu, vyhral King Clancy Memorial Trophy pre hráča, ktorý ide príkladom na ľade i mimo neho. K vytúženému Stanley Cupu sa však priblížil len dvakrát. V rokoch 1988 a 1990 prehral Boston finálové série s Edmontonom.

Zisk strieborného poháru bol jeho hlavným cieľom v posledných sezónach. Keď v roku 2000 bolo zrejme, že Boston nepostúpi do play-off, Bourque požiadal o výmenu do tímu z Východnej konferencie. Hovorilo sa o Philadelphii.

Generálny manažér Bruins Harry Sinden povedal Borqueovi: „Toto nemusí byť tvoja voľba číslo jedna, ale je to tím, ktorý je podľa mňa najlepší.“ Veterán napokon skončil v Colorade (Bruins získali Briana Rolstona, Martina Greniera, Samuela Pahlssona a voľbu v prvom kole drafu, do Colorada poslali aj Davea Andreychuka) a ako sa neskôr ukázalo, bola to dobrá voľba.

Ray Bourque

Moment, ktorý Bourqueovi dopriali snáď všetci... V NHL odohral 1826 zápasov základnej časti a play-off predtým, než zdvihol nad hlavu pohár.

V prvej sezóne síce Colorado vypadlo v prvom kole, no o rok neskôr urobil tím všetko preto, aby sa Bourque dočkal titulu. Bola to jeho posledná sezóna a stal sa alternatívnym kapitánom Avalanche. Už ako veterán dokázal podávať skvelé výkony, čo ho vynieslo opäť medzi nominantov na Norris Trophy. V play-off Colorado postúpilo do finále, v ktorom sa stretli s New Jersey.

Bourque rozhodol zápas číslo tri, no Avalanche po piatich zápasoch prehrávali 2:3 na zápasy. Šiesty zápas vyhralo Colorado 4:0, siedmy 3:1 a Ray Bourque sa po 22 sezónach dočkal Stanley Cupu.

So ziskom sa viaže aj jeden z najslávnejších okamihov histórie NHL, pri ktorom sa porušila dávna tradícia. Joe Sakic, ako kapitán, bol pozvaný komisárom NHL Garrym Betmanom, aby si prevzal Stanley Cup. Sakic si k sebe zavolal Bourquea a ten ako prvý hráč zdvihol nad hlavu prestížnu trofej.

Bourque čakal na Stanley Cup dlhšie ako ktorýkoľvek hráč v 108-ročnej histórii. V NHL odohral spolu 1826 zápasov základnej časti a play-off. 12. júna 2001 priviezol Stanley Cup do Bostonu a počas emocionálnej cesty ho sledovalo okolo 20 tisíc fanúšikov.

Po sezóne ukončil kariéru ako najproduktívnejší obranca v histórii. Zaznamenal 410 gólov a 1169 asistencií, čo spolu dával 1579 bodov. Vo všetkých troch ohľadoch mu v histórii patrí prvenstvo.

S počtom striel 6206 je lídrom v historických štatistikách skoro o 1000 striel pred Marcelom Dionneom. S 528 plusovými bodmi je tretí. Zahral si v 19 zápasoch hviezd v rade, pričom v roku 1996 bol jeho najužitočnejším hráčom. K Norris Trophy a King Clandy Memorial Trophy pridal v roku 2003 Lester Patrick Trophy pre osobu, ktorá sa mimoriadne stará o rozvoj amerického hokeja.

Hneď ako to bolo možné, v roku 2004, bol uvedený do Siene slávy a jeho číslo 77 bol vyradené v Bostone i v Denveri. Stal sa šiestym hráčom, ktorý má svoje číslo vyradené vo viac ako jednom tíme. Podľa rebríčku The Hockey News z roku 1998 je 14. najlepším hokejistom v histórii.

Ray Bourque žije spolu s manželkou Christianne v Bostone. Jeho dvaja synovia hrajú hokej. Christopher bol v roku 2004 draftovaný Washingtonom a Ryan bol v roku 2009 draftovaný tímom NY Rangers. Samotný Raymond vlastní reštauráciu, zostáva aktívny v rôznych charitách a je konzultantom v tíme Boston Bruins.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Preview: Dnes začínajú boje v 2. kole play-off. Na východe nás čakajú zaujímavé sérieNylander sa neubránil nadávkam. Je presvedčený, že s jadrom Leafs problém nie jeS týmto môžete počítať u Mešára, tvrdí expert a poukazuje na vedúcu pozíciu Slafkovského NHL zverejnila rozpis 2. kola play-off v rámci Východnej konferenciePrekonal vzácnu rakovinu, získal Mastertonovu trofej. Teraz by mal odísť z NHL Matthews i bývalý víťaz sú medzi finalistami na Lady Byng TrophyKľúčový hráč Hurricanes sa nepripojí k tímu v prvých dueloch druhého kola Utah podpísal zmluvu so švédskym krídelníkom Tatar: Teraz sa musíme sústrediť na iné ako na zmluvy. Američanom pohrozili Matthews sa vrátil, ale: Pastrňák v predĺžení zápasu č. 7 zavrel kritikom ústa!Zámorská posila Slovenska príde rovno do Ostravy. Bude to natesno AHL: Výsledky sobotných zápasov play-off Fehérváry: Som šťastný špeciálne za Slafkovského. Je top hráčom NHL Budúcnosť slovenského útočníka v Pittsburghu? Pravdepodobne žiadnaKde by mohol skončiť Stamkos? V Detroite či po boku Slafkovského? Začala ďalšia séria, Slovák v nej bodoval. Ďalší zbieral „mínusky“+ videoBlíži sa ten čas: Anže Kopitar zváži koniec kariéry Účasť na MS ohrozená? Posila Slovenska z NHL utrpela zranenie!Matthews robí pokroky. Vráti sa do hry v zápase číslo sedem? Slovenský útočník oslavuje: Jeho tím postúpil do finále QMJHL! + videoZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies